SlovenijaGospodarstvo

Odbor za kmetijstvo o ukrepih za zaščito gozdnih rezervatov pred podlubnikom

Člani odbora DZ za kmetijstvo so na zahtevo SD razpravljali o predlogu sprememb uredbe o varovalnih gozdovih in gozdovih s posebnim pomenom, za katerega v omenjeni stranki menijo, da je škodljiv. Minister Jože Podgoršek je dejal, da gre za osnutek, z več deležniki pa medtem že iščejo ustrezne rešitve za obrambo gozdnih rezervatov pred podlubnikom.

Po pojasnilih poslanca Predraga Bakovića (SD) so se za sklic seje odločili, ker se je v medresorskem usklajevanju pojavil predlog sprememb uredbe, ki ga je pripravilo kmetijsko ministrstvo, spremembe pa so po njegovi oceni sporne oz. nedopustne. “V kolikor bo takšna uredba sprejeta, bodo zadnji koščki prvobitne slovenske narave prepuščeni na milost in nemilost vsakokratni politiki, ekonomskim interesom in interesom vplivnih posameznikov ter organizacij,” je posvaril.

Z uveljavitvijo sprememb se bo v omenjenih gozdnih rezervatih in pragozdovih, ki predstavljajo 0,8 odstotka slovenskih gozdov, dovolilo in omogočilo sečnjo dreves, odstranjevanje lubja in podobno, kar pa po mnenju SD pomeni nedopusten poseg v naravno dediščino, na kar po njihovih navedbah opozarjajo tudi nevladne organizacije in stroka.

Spremenjena uredba bi omogočila uvedbo preventivnih varstvenih del v gozdnih rezervatih samih oz. v 100-metrskem pasu od roba gozdnega rezervata. “Uredba tudi predvideva, da bi se v tem pasu podrlo posamezna drevesa z namenom lovljenja podlubnikov,” je dodal Baković in sklenil, da se z dopuščanjem neposrednih človeških ukrepov izničuje glavna značilnost in sam namen gozdnih rezervatov.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je pojasnil, da so v uredbi predlagali minimalne ukrepe, ki so že poznani v nekaterih drugih evropskih držav. Med temi je naštel spremljanje stanja s feromoni, dodajanje dodatnih vab, če se podlubniki preveč razmnožijo, in kot skrajni ukrep podiranje nekaterih dreves, o čemer pa bi sodila stroka. “Nikakor ne gre za nikakršen predlog, da bi začeli gospodariti s temi gozdovi,” je bil jasen.

Po ministrovih pojasnilih je predlog sprememb nastal zaradi razmer v gozdnem rezervatu Poljšak, kjer so imeli pobudo lokalne skupnosti, lastnika in lastnika sosednjih zemljišč, da najdejo rešitev. “Na ta rezervat je hodila vsa slovenska stroka, tudi mi … dve leti in pol je minilo in rešitve še nimamo. Če bi jo našli, ta uredba danes ne bi bila tukaj,” je poudaril.

Minister je sicer prepričan, da bodo rešitve s stroko našli. “Po zaključku javne razprave smo imeli prejšnji teden sestanek z vsemi, ki so dali v javni razpravi pripombe in na podlagi katerega smo prišli do nekaterih soglasno sprejetih rešitev,” je pojasnil in ponovil, da je bila uredba klic v sili, ker že dve leti in pol niso našli ustrezne rešitve za Poljšak.

Tudi vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Janez Logar je izpostavil, da se zavedajo težav pri rezervatu Poljšak, kjer je treba upoštevati obe plati zgodbe. Kot je poudaril, “s svojimi aktivnostmi ne smemo vplivati na razvoj rezervata, po drugi strani pa se zavedamo težavne situacije v ekonomskem smislu”. Na sestanku so se po Logarjevih besedah poenotili, da je treba narediti raziskavo glede novih ukrepov.

Mojmir Žitnik iz Zavoda RS za varstvo narave in Robert Brus iz ljubljanske biotehniške fakultete sta pohvalila, da je v iskanje rešitev vključen velik krog deležnikov. Brus iz oddelka za gozdarstvo na omenjeni fakulteti je dejal, da predlogom uredbe na fakulteti nasprotujejo, a priznal, da se je dogajanje v zvezi s tem na sestanku na ministrstvu obrnilo v pravo smer in že potekajo konkretni dogovori o tem, kako reševati konkretno situacijo v primeru Poljšak.

Člani odbora so bili v razpravi na različnih bregovih. Nataša Sukič (Levica) je pozdravila, da je ministrstvo za zdaj ustavilo sprejem te, po njeni oceni, škodljive uredbe. “Me pa skrbi, da ste to nekako prestavili do konca leta in da še vedno ostaja v igri tudi ideja, da boste postopali tako, kot predlagate,” je dejala. Jože Lenart (LMŠ) je med drugim menil, da je sklic današnje seje pospešil iskanje rešitev, za katere verjame, da se bodo našle.

Iva Dimic (Nsi) je medtem pričakovala nekoliko bolj poglobljen sklic seje. S poslancem SDS Borisom Doblekarjem sta menila, da je bila sklicana nekoliko prehitro, saj so pogovori med pristojnimi, kot je bilo slišati na seji, stekli. Je pa Dimičeva na seji odločno zavrnila očitke predlagateljev seje, da se v delu vlade ne odraža skrb za naše gozdove. “Ne gre za nikakršno uničenje gozdov,” je bil odločen tudi Doblekar.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button