Odbor za izobraževanje danes znova o noveli zakona o posebnih pravicah manjšin v vzgoji in izobraževanju

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino bo na današnji nujni seji ponovno obravnaval novelo zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti v vzgoji in izobraževanju, na katero je DS izglasoval veto. Novela na novo določa raven znanja italijanskega jezika v vrtcih in šolah z italijanskim učnim jezikom.

 

 

Zakonski predlog, ki sta v parlamentarni postopek s podpisi koalicijskih poslancev vložila manjšinska poslanca Ferenc Horvath in Felice Žiža, na novo določa raven znanja italijanščine za strokovne delavce in učitelje v vrtcih in šolah z italijanskim učnim jezikom. Po navedbah predlagateljev je osnovni razlog za spremembo zakona slediti spremembam v praksi v manjšinskem šolstvu v Sloveniji ter zagotoviti večjo kakovost šolstva v italijanskem učnem jeziku na Obali.

Državni svetniki so v preteklem tednu na novelo zakona izglasovali odložilni veto. Izpostavili so, da gre pri dokazovanju znanja italijanskega jezika za zaostritev pogojev, ki jih mora izpolniti tudi administracija, vključno s hišniki in kuharji. Predlagane nove kompetence pri učiteljih v vrtcih in šolah z italijanskim učnim jezikom pa so označili za hudo zaostritev v obdobju vedno izrazitejšega pomanjkanja kadra v šolstvu. Opozorili so tudi na vprašanje recipročne ureditve tovrstnega vprašanja za slovensko manjšino v Italiji.

Za ponovni sprejem novele v DZ bo tokrat potrebnih najmanj 46 glasov, prvič pa je zanjo glasovalo 44 poslank in poslancev, 33 jih je bilo proti.

Source
STA
Back to top button