Slovenija

Odbor DZ ni sprejel resolucije o podnebni in okoljski krizi

Člani odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor po današnjem nadaljevanju pred nekaj tedni prekinjene razprave niso sprejeli predloga resolucije o podnebni in okoljski krizi v Sloveniji, ki so ga pripravili v SD, LMŠ, Levica in SAB. Resolucijo je podprlo osem članov, proti pa jih je bilo devet.

Poslanec SD Dejan Židan je ob nadaljevanju razprave, ki so jo člani odbora prekinili pred nekaj tedni, izpostavil, da že sama razprava določeni problematiki da težo in tudi večjo možnost, da na koncu vendarle “pridemo do kakšnega skupnega stališča”.

Več evropskih držav je po Židanovih besedah sledilo pozivu generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, da naj na simbolni in deklarativni ravni razglasijo okoljsko in podnebno krizo in jo imajo razglašeno do takrat, ko pridejo do brezogljične družbe. “Pa ne zato, ker bi sama razglasitev bistveno spremenila gibanje tega sveta, ampak ker tovrstne deklarativne odločitve omogočijo, da se pri vsakem posameznem koraku vprašamo, ali lahko še kaj storimo, da zavarujemo ljudi, habitate in s tem Zemljo kot celoto,” je člane odbora pozval k podpori.

Po mnenju poslanke Levice Nataše Sukič bi morali resolucijo sprejeti že zdavnaj. “Planeta B ni oz. mi še nismo tehnološko tam, da bi se lahko pravočasno preselili nanj. In ta čas, ko se bo treba preseliti, če ne bomo ukrepali, je blizu,” je posvarila. Dodala je, da resolucije še nismo sprejeli, “ker se resnično ne zavedamo, da živimo v času globalne podnebne in okoljske krize, kot je še ni bilo”.

Tudi Tina Heferle iz vrst LMŠ se je zavzela za sprejem dokumenta. Izpostavila je, da vlada in minister za okolje Andrej Vizjak ves čas poudarjata, da so pripravljeni prisluhniti strokovnjakom, da jih slišijo, da imajo z njimi dialog in da spoštujejo njihovo mnenje, a po drugi strani vse to “leporečenje” podrejo z lastnimi dejanji. Ob tem je navedla, da k razglasitvi podnebne krize pozivajo prav strokovnjaki, ki opozarjajo, da so podnebne spremembe nevarnost in da je treba nanje reagirati, četudi z aktom, ki je deklaratorne narave in daje samo neke smernice države.

Da se podnebne spremembe dogajajo in da je zanje odgovoren predvsem človek, je opozoril tudi Andrej Rajh (SAB). “Tega z vladne strani ni zaznati, saj je celo minister za kohezijo in razvoj dejal, da je to zgodovinski proces, ki se pač dogaja. Odsotnost tega zavedanja se bo manifestirala na različnih področjih naše družbe, nenazadnje tudi pri načrtu okrevanja in obnovo,” je opozoril.

Sukičeva je ob koncu razprave člane odbora še enkrat pozvala k glasovanju za resolucijo in poudarila, da gre za skupen interes. “Okolje je eno samo in ni važno, kateri politični opciji pripadamo. Upam, da je čas, da se tega zavemo in da pri teh stvareh stopimo na isti čoln,” je dejala.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button