Odbor DZ ni sprejel priporočil SDS glede pokojnin

Odbor DZ za delo nocoj na nujni seji o položaju upokojencev, sklicani na zahtevo SDS, ni sprejel predlaganih priporočil. V skladu z njimi bi vlada denimo pristala na 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse. Za predlagana priporočila je glasovalo pet poslancev, proti pa deset. DZ bo isto temo obravnaval v petek na izredni seji.

V skladu s priporočili, ki jih je v imenu predlagateljev predstavila poslanka SDS Karmen Furman, bi vlada sledila predlogu sveta pokojninskega zavoda, ki je predlagal tako že omenjeno uskladitev kot dodatno enoodstotno uskladitev za upokojene do vključno leta 2011. Nadalje bi v skladu s priporočili do 30. junija vlada pripravila zakonski predlog, ki bi bil podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do višine 1500 evrov.

Poleg tega naj bi do 1. julija odpravila zakonski pogoj za varstveni dodatek, po katerem je obvezna izjava o otrokovem premoženju. Ta izjava potrjuje, da otrok ne more preživljati staršev. Hkrati naj bi do istega datuma pripravila spremembe, po katerih bodo vdovske pokojnine izplačane vsaj v višini zneska zagotovljene pokojnine.

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija je pojasnil, da bodo pokojninsko reformo pripravljali v socialnem dialogu, pri tem pa je treba po njegovih besedah skrbno pretehtati vsako rešitev. Zadeve, ki jih je treba urediti, po njegovem namreč niso enoznačne.

Glede zahteve, povezane z vdovskimi pokojninami, pa je spomnil, da je vlada prav danes pripravila predlog novele pokojninskega zakona. V njem je takšna rešitev že vključena, je spomnil. Uvaja namreč zagotovljeno vdovsko pokojnino, ki bo znašala toliko kot zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe, od novembra letos torej 700 evrov.

V razpravi so koalicijski poslanci predstavili prizadevanja vlade, da reši pokojninsko problematiko. Po besedah Bojana Čebele (Svoboda) bo v primeru, če vlada ne bo korenito posegla v sistem, to postalo “resen problem”. Vlada se tega po njegovem zagotovilu zaveda in ustrezno ukrepa. V zadnjih letih se je pokojninski zakon spreminjal le tako, da bi gasili požar in pomagali ranljivim, je izpostavil.

Dean Premik (Svoboda) je dodal, da je sistem zaradi parcialnih rešitev že zelo nepregleden in ga je zaradi tega tudi vedno težje izvajati. Vendar po njegovih zagotovilih ni res, da vlada ne skrbi za upokojence. Po noveli pokojninskega zakona, ki jo je vlada pripravila danes, bodo denimo invalidi in vdovci v boljšem položaju.

Po besedah predsednika odbora Mihe Kordiša (Levica) so medtem poleg pokojnin zelo pomembni tudi drugi ukrepi za upokojence oz. starejše, ki so v pripravi. Med njimi je omenil predlog prenovljenega zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je trenutno v javni razpravi.

Source
STA
Back to top button