Od ponedeljka poleg vrhunskega dovoljen tudi šport za mladince in večji obseg rekreacije

V Sloveniji se povečuje obseg športa, ki je bil za zajezitev epidemije novega koronavirusa dostopen le peščici registriranih in poklicnih športnikov ter individualni rekreaciji. Od ponedeljka bo dovoljena tudi brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do 10 športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec je potrdil, da rekreacija tako ne bo več omejena zgolj na družino in individualno. Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi ostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj, je odločila vlada na sinočnji in današnji seji.

S ponedeljkom, 15. februarjem, bo za uporabo žičniških naprav veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki, je na novinarski konferenci povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Dodal je, da kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila, kar velja tudi za vse druge dejavnosti, kjer je potrebno testiranje. Slednje bo potrebno tudi za vse tiste, ki vodijo športno vadbo.

Med drugim bodo od ponedeljka dovoljena tudi tekmovanja v ekipnih športih ne le najvišje kategorije, ampak tudi 2. slovenske lige in 1. mladinske slovenske lige ter v individualnih športnih panogah poleg članskih še državna mladinska prvenstva. Prav tako je v kolektivnih in individualnih športih kot doslej še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih tekmovanj.

Za športne programe se bodo lahko uporabljali vsi športni objekti in površine za šport v naravi, ki jih določa zakon o športu, to so športni centri, športni objekti, vadbeni prostori in površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

Treningi so še naprej dovoljeni vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost. Poleg tega so dovoljeni tudi perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate.

Vadba športnikov v mlajših starostnih kategorijah mladincev in kadetov bo dovoljena le, če se bo izvajala v obliki mehurčkov oziroma fizično izoliranih skupinah, kar zajema prostore, v katerih poteka proces športne vadbe. V to izjemo so vključeni člani reprezentanc, teh je za okrog 1000, nekateri pa so že delno zajeti v skupini perspektivnih športnikov.

Treningi so še naprej dovoljeni tudi okrog 500 športnikom, starejšim od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Dovoljeni bodo tudi treningi preostalim registriranim športnikom, če se izvajajo individualno, samostojno oziroma pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev.

Pri izvajanju športne vadbe športnikov v skupinah bo potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj dveh metrov medosebne razdalje. Takšna športna vadba športnikov bo dovoljena tako na zunanjih površinah kot v zaprtih prostorih, kjer je pogoj 30 kvadratnih metrov na osebo.

Tako na prostem kot v zaprtih prostorih bo dovoljena tudi rekreacija v vadbenih skupinah do desetih vadečih ob ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, tudi tu strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri vadbi ne bo smelo priti do fizičnega stika med vadečimi.

Članom skupnega gospodinjstva, ki lahko vadijo še naprej tudi v skupini, med vadbo ni potrebno vzdrževati dvometrske medsebojne razdalje. Z novim odlokom pa ne bo več omejitev na posamezne občine ali regije.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na novinarski konferenci dejal, da se s ponedeljkom sprošča tudi prehajanje mej občin in regij, torej omejitev gibanja v Sloveniji ne bo več, ostala bo le v nočnem času. Že od sobote pa bo možno prehajanje notranje schengenske meje na vseh mejnih prehodih in se bodo kontrolne točke ukinile.

Source
STA
Back to top button