AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Obupani računovodje pozivajo k podaljšanju roka za oddajo poročil

Ker se rok za oddajo letnih poročili in davčnih obračunov ne more podaljšati do konca aprila, kot je predlagala vlada in soglašal DZ, so računovodje obupani. Rok torej ostaja 31. marec in vsi, ki do takrat dokumentov ne bodo oddali, bodo v prekršku. Pozivajo, naj se vendarle najde ustrezna rešitev.

Naj se rok za oddajo letnih poročili Ajpesu in davčnih obračunov finančni upravi tako kot lani tudi letos podaljša, so računovodje in panožne zveze prosili že nekaj mesecev in na finančnem ministrstvu so najprej trdili, da tokrat podaljšanje ni predvideno, sredi marca pa je vlada vseeno sprejela odločitev, da se rok prestavi na konec aprila.

Rešitev je sklenila zapisati v novelo zakona o izvrševanju proračuna, ki jo je DZ minuli petek tudi sprejel. Vendar pa v uradnem listu še ni objavljena in tudi ni videti, da bo pravočasno.

Bistveni del novele zakona, to je izvzetje investicij v Slovensko vojsko iz omejitev pri prevzemanju obveznosti v breme proračuna, je namreč sporen za del opozicije. Poslanci Levice so tako v soboto začeli zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma.

Na Finančni upravi RS in Ajpesu medtem obupanim računovodjem odgovarjajo, da brez objave v uradnem listu novela zakona ne začne veljati in se torej rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov ne podaljša. Vsi, ki do 31. marca ne bodo oddali letnih poročil in obračuna davka, bodo tako v prekršku.

Če se roki ne bodo podaljšali, bo to imelo katastrofalne posledice za podjetnike in računovodje, so danes v skupnem pismu opozorili v več kot 40 računovodskih servisih iz vse Slovenije.

Kot opozarjajo, je priprava letošnjih bilanc in izkazov daleč najzahtevnejša v zadnjih desetletjih. V izkazih je namreč treba upoštevati vse protikoronske ukrepe, predvsem pa preveriti, ali podjetniki izpolnjujejo pogoje za prejem državne pomoči ali pa jo bodo morali vračati. In ne gre zgolj za en majhen obrazec. Za posameznega podjetnika se je v enem letu nabralo lahko tudi več kot 100 dokumentov, samo povezanih z uveljavljanjem raznih pomoči in ukrepov.

Konec leta pa je to treba vse še preveriti in v primeru neizpolnjevanja pogojev tudi oddati vloge za vračilo državnih pomoči. Če tega ne naredijo, so kazni zares brutalne, so zapisali in dodali, da pa morajo vse to izvesti računovodje, saj gre za daleč preveč zahtevne postopke, da bi jih povprečen podjetnik zmogel sam.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button