EUAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Območje evra po revidiranih podatkih konec leta 2020 z 0,7-odstotnim krčenjem

Gospodarstvo območja evra se je v zadnjem lanskem četrtletju zaradi pandemije covida-19 skrčilo malenkost bolj, kot so kazali predhodni izračuni. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) je bil za 0,7 odstotka manjši kot v četrtletju prej, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V prvi oceni je Eurostat izračunal, da se je obseg BDP 19 držav z evrom med lanskim oktobrom in decembrom skrčil za 0,7 odstotka v primerjavi s četrtletjem prej, a je nato to številko popravil na 0,6 odstotka. V danes objavljeni reviziji je podatek popravil nazaj na 0,7 odstotka.

V celotni EU se je obseg BDP znižal za 0,5 odstotka. Tudi tu je opravljen le majhen popravek, prvotni izračuni so namreč kazali na 0,4-odstotno skrčenje.

Slovenski BDP se je gibal nekoliko slabše od povprečja, po podatkih Eurostata je bil namreč padec v zadnjem četrtletju lani enoodstoten. Med državami članicami sta sicer najvišjo gospodarsko rast dosegli Romunija in Malta, najgloblje padce pa Irska in Avstrija.

V celotnem letu 2020 se je gospodarska aktivnost območja evra skrčila za 6,6 odstotka, v celotni EU pa za 6,2 odstotka.

To so najslabše številke, odkar je Eurostat leta 1995 začel spremljati te podatke. Najgloblji padec je bil dosežen v drugem četrtletju, ko je bilo zaradi pandemije covida-19 v državah po celotni uniji javno življenje praktično ustavljeno – v območju evra se je takrat obseg BDP skrčil za 11,6 odstotka, v EU pa za 11,2 odstotka.

Z delnim sproščanjem ukrepov je v tretjem četrtletju sledil močan odboj. V gospodarstvu območja evra so zabeležili 12,5-odstotno rast, v celotni uniji pa 11,6-odstotno.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button