Objavljen natečaj za letošnjega viteza pesniškega turnirja

Poudarki zgodbe
  • Avtorji, ki želijo sodelovati na natečaju, naj svojo pesem pošljejo na naslov Založba Pivec, Krekova 13, 2000 Maribor, s pripisom Pesniški turnir 2021, najkasneje do 28. februarja. Pesmi naj bodo podpisane le s šifro. V posebni kuverti, označeni z isto šifro, pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka. Zaradi anonimnosti natečaja ne sprejemajo pesmi, poslanih po elektronski pošti.

Založba Pivec ponovno razpisuje natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Izbranih 24 avtorjev se bo aprila pomerilo na virtualnih polfinalnih pesniških turnirjih, najboljših 12 pa na finalu v času letošnjih Slovenskih dnevov knjige v Mariboru. Takrat bo znano, kdo bo letošnji vitez oziroma vitezinja pesniškega turnirja.

Na natečaju lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov oziroma vrstic, sodelujejo avtorji, stari vsaj 16 let. Avtor, ki bo poslal več pesmi ali predolgo pesem, bo izločen, so danes sporočili iz založbe.

Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Pottoco in Stanka Hrastelj bo izmed sodelujočih pesmi izbrala 24 najboljših. Avtorji teh se bodo pomerili na dveh virtualnih polfinalnih turnirjih v aprilu, in sicer tako, da se bo polovica pomerila na enem in druga polovica na drugem.

Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna žirija izmed 12 pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem. To pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva, ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale.

Dvanajst izbranih pesnikov se bo v času letošnjih Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, katerih datum še ni znan, pomerilo s svojimi pesmimi v živo pred občinstvom. Če to zaradi epidemioloških razmer ne bo možno, pa bodo nastopili na virtualnem finalnem turnirju.

Strokovna žirija bo izbrala viteza oziroma vitezinjo pesniškega turnirja 2021, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, knjigo in denarno nagrado v višini 505 evrov. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo.

Strokovna komisija bo 21. marca objavila imena 24 izbranih avtorjev na spletni in Facebook strani Založbe Pivec in v določenih tiskanih medijih.

Na lanskem Pesniškem turnirju, ki je zaradi epidemije novega koronavirusa prvič potekal virtualno na spletu, je strokovna žirija pesniški viteški naslov podelila Tanji Božić za pesem Zemljevid. Občinstvo pa je najbolj prepričala pesem Jerneja Kusterleja Noč naju glasno izgovarja.

Pesniški turnir Založbe Pivec so začeli prirejati leta 2001 na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.

Source
sta.si
Back to top button