Objavljen javni poziv za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij, na razpolago 1,5 milijona evrov

Poudarki zgodbe
  • Na javnih pozivih je doslej sredstva prejelo 183 organizacij. Evropski projekti se običajno izvajajo v partnerstvu z nevladnimi organizacijami iz drugih evropskih držav. Več kot tretjina nevladnih organizacij, ki so jih podprli, je bilo vodilnih partnerjev v projektih.

Ministrstvo za javno upravo je v začetku meseca na spletni strani objavilo javni poziv za leto 2021 za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij, izbranih na razpisih, sofinanciranih iz proračuna EU ali Urada za finančni mehanizem Evropskega združenja za prosto trgovino (EFTA). Skupna višina razpoložljivih sredstev je 1,5 milijona evrov.

Prijave so možne do 9. aprila. Na poziv se lahko prijavijo tako vodilne kot tudi partnerske organizacije. Ministrstvo bo sofinanciralo finančni prispevek za projekte, ki se izvajajo na dan oddaje prijave na javni poziv in se bodo zaključili najkasneje do 31. decembra 2023.

Sofinancirani bodo tudi projekti, ki so se začeli izvajati po objavi podobnega javnega poziva za leto 2020 in so se zaključili najkasneje do objave tega javnega poziva. Projekti, ki so bili izbrani na javnem pozivu za leto 2020 ali leto 2019, pa ne bodo sofinancirani.

Kot so zapisali na spletni strani ministrstva za javno upravo, poziv objavljajo že četrto leto zapored. V preteklih treh pozivih je bilo za lastno udeležbo pri velikih evropskih projektih nevladnim organizacijam namenjenih 3,6 milijonov evrov, pri čemer je bil celotni znesek sredstev, ki so ga organizacije prejele za izvedbo projektov iz proračuna EU oz. Urada za finančni mehanizem EFTA, več kot 25 milijonov evrov.

“To pomeni, da je Slovenija prispevala nekaj več kot 14 odstotkov za izvedbo dela projektov, ki so ga izvedle slovenske nevladne organizacije oziroma so za vsak vloženi evro slovenske nevladne organizacije prejele skoraj šest evrov iz proračuna Evropske unije ali iz Urada za finančni mehanizem EFTA,” so navedli.

 

Source
sta.si
Back to top button