SlovenijaKultura

Ob zaključku ptujske razstave predstavljen katalog del Arjana Pregla

V ptujski mestni galeriji, kjer je od začetka februarja gostovala razstava Iz srca rojena umetnost slovenskega vizualnega umetnika Arjana Pregla, so javnosti predstavili še avtorjev katalog Na platnu. Obsežen katalog obsega Preglova dela zadnjih treh let, ki so bila delno že razstavljena v različnih galerijah v Celju in Ljubljani.

Katalog je nastal v sodelovanju z različnimi avtorji in institucijami, med drugim z Alenko Gregorič iz Mestne galerije Ljubljana, Martino Vouk iz Moderne galerije Ljubljana, Majo Antončič iz Salona umetnosti Celje ter Dušanom Fišerjem iz Galerije mesta Ptuj.

Obsega večplastno predstavitev in vpogled v dela zaključenih treh serij oziroma ciklusov, v katerih umetnik na več ravneh povezuje in vpeljuje idejo otroškosti v umetnosti skozi lastno formo, ki jo nadgrajuje z barvno sintezo in intenzivnostjo slikarskega medija.

Pregl je za ptujsko razstavo serije nadgradil s 15 novimi slikami in jih povezal v celostno zgodbo, ki je javnosti še ni predstavil. Nekatera dela temeljijo na popkulturni ikonografiji, na drugih pa je uporabil otroške risbe svojih otrok in tudi svoje risbe iz otroštva.

Arjan Pregl sodi v generacijo slovenskih slikarjev, rojenih v prvi polovici 70. letih, ki so po zaključenem študiju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost začeli delovati v poznih 90. letih minulega stoletja. Pri ustvarjanju sega na več področij – poleg slikarstva, grafike in ilustracije tudi na področje literature.

V svojih umetniških delih se odziva na vsakodnevna socialno-politična dogajanja doma in po svetu, pri tem pa uporablja najrazličnejše tehnike in poskuša prikazati svoje mnenje o situaciji na humoren in ironičen način.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button