HeadlineAktualnoSlovenija

Ob sproščanju ukrepov v regijah AVP poziva k pazljivosti na cestah

V torek vrtci in šole znova odpirajo svoja vrata. “Drugi prvi šolski dan” bo resda nekoliko drugačen in v drugačnem obsegu, kot to velja za 1. september, a odprtje šol za prvo triado pomeni več otrok na cesti, so zapisali na Javni agenciji RS za varnost prometa (AVP). Zato vse udeležence v prometu pozivajo k največji stopnji pazljivosti.

 

Otroci se v šolske klopi vračajo po daljšem in specifičnem obdobju, ki ni bilo počitniško, obenem je mogoče pričakovati, da so določena previdnostna ravnanja, ki so jih že usvojili, opustili ali pozabili. Podobno velja za ostale udeležence v prometu, ki se po daljšem času vračajo na ceste, zato AVP opozarja, da je nujno, da z največjo možno mero odgovornosti in pozornosti soustvarjamo varnejše poti za vsakogar in vse dni v letu.

Že v soboto pa bodo ob določenih pogojih v devetih regijah spet delovala smučišča. Agencija opozarja, da sproščanje omejitvenih ukrepov v osrednjeslovenski, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji ne pomeni, da se lahko sprosti odnos udeležencev v prometu do cestnoprometnih predpisov. Ti ostajajo enaki kot prej, zato jih je treba dosledno spoštovati, so dodali. V teh regijah bodo svoja vrata spet odprle servisne delavnice, v katerih popravljajo in vzdržujejo motorna vozila in kolesa.

Agencija je za vse voznike, ki se bodo po daljšem obdobju vračali na ceste, pripravila še nekaj napotkov. Zagotovijo naj tehnično brezhibnost vozila. Dosledno naj spoštujejo predpise, omejitve hitrosti, ustrezno varnostno razdaljo in razmere na cesti. Prav tako naj poskrbijo za pripenjanje z varnostnim pasom, med vožnjo naj ne telefonirajo, vozijo naj pozorno, strpno in odgovorno. Posebej opozarjajo, naj za volan sedejo trezni in zbrani ter vselej pozorni na vse udeležence v prometu.

Starši in skrbniki naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu pa naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za varno prihodnost. V času epidemije je bilo na cestah manj prometa, zato je otroke nujno podučiti, da situacija na cestah ni enaka, kot so je bili vajeni v zadnjem času in z njimi obnoviti prometna pravila na poti do šole ali vrtca, kar lahko storimo že ta konec tedna, svetujejo na AVP.

Prav tako opozarjajo na nujnost nošenja rumenih rutic za prvo in drugošolce. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, priporočajo svetlejša oblačila in odsevna telesa. Agencija starše in skrbnike opozarja tudi na nujnost pravilnega pripenjanja otrok v otroške varnostne sedeže, bodisi v vozilih bodisi na kolesu ter na obvezno uporabo varnostne zaščitne čelade.

AVP svetuje učenje in obnovo prometnih znanj iz poučne knjižice Prvi koraki v svetu prometa, v kateri bodo starši in skrbniki lahko skupaj s prvošolci preverili neprecenljive napotke glede varne poti v šolo. Učno gradivo Učenec pešec pa je namenjeno učiteljem in učencem prvega triletja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button