Ob Počivalškovem obisku v Dubaju prevzem upravljanja slovenskega paviljona na Expu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek si bo v okviru obiska v Združenih arabskih emiratih danes med drugim ogledal prizorišče svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju. Slovenija bo tudi slovesno v upravljanje prevzela svoj paviljon, s katerim se bo na Expu šest mesecev predstavlja svetu kot zelena in pametna država.

Počivalšek se je v ponedeljek v okviru uradnega obiska v Združenih arabskih emiratih že sestal s tamkajšnjim ministrom za industrijo in napredne tehnologije Sultanom Ahmedom Al Džaberjem. Danes bodo sledili še pogovori z ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Abdulom Bin Tukom Al Marijem.

Pred odhodom v Združene arabske emirate je Počivalšek na novinarski konferenci spomnil, da je regija Bližnjega vzhoda, Afrike in južne Azije za slovensko gospodarstvo velikega pomena tudi v luči okrevanja po pandemiji covida-19.

Slovenija bo danes tudi uradno prevzela v upravljanje svoj paviljon, s katerim se bo predstavljala na svetovni razstavi Expo 2020 Dubaj. Expo bo potekal od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022, na njem pa bo sodelovalo več kot 190 držav. Na novinarski konferenci, ki bo potekala ob tej priložnosti, bo sodelovala tudi ministrica za mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov in generalna direktorica Expa Rem al Hašimi.

Slovenski paviljon bo na Expu predstavljal Slovenijo kot zeleno oazo tako sredi puščave Združenih arabskih emiratov, pa tudi kot zeleno osrčje Evrope na stičišču kopenskih in morskih prometnih poti z pomembno geostrateško pozicijo. Izbrano rešitev je zasnovala družba Magnet Design, objekt pa sta postavili družbi Riko in KTNK. Celotna postavitev naj bi stala 2,45 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Source
STA
Back to top button