Ob dnevu žensk več dogodkov, Mesto žensk razglasilo prejemnice nagrad WoW

Ob mednarodnem dnevu žensk več organizacij pripravlja različne dogodke. Tako je Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk razglasilo dobitnice WoW nagrad. Letošnje nagrajenke so aktivistki Zana Fabjan Blažič in Aigul Hakimova ter seksologinja Gabrijela Simetinger. Nagrado prejmeta tudi festival Rdeče zore in radijska oddaja Lezbomanija.

Petčlanska komisija v sestavi Katja Kovač, Urška Breznik, Ada Černoša, Klara Otorepec in Jelka Zorn je izbirala med 180 predlogi ter tudi letos razglasila pet dobitnic nagrad WoW.

Nagradila je aktivistko, etnologinjo in kulturno antropologinjo Zano Fabjan Blažič, ki je že vrsto let v okviru kolektiva Ambasada Rog dejavna na področju podpore in solidarnosti z begunkami in begunci. Aigul Hakimova je borka za ljudi z roba družbe: izbrisane, brezposelne, migrantske delavke in delavce, prosilke in prosilce za azil ter begunke in begunce, Gabrijela Simetinger pa je ginekologinja, porodničarka, specialistka spolne medicine in seksologinja, ki se posveča seksualnosti, čutnosti, intimnosti ter raziskuje spolne motnje.

Nagrado letos prejmeta tudi mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, ki že 20 let neprekinjeno poteka vsako leto vsako leto ob 8. marcu ter Lezbomanija – lezbično in LGBTQ+ mesečna radijska oddaja Radia Študent, ki kontinuirano deluje vse od leta 1998.

WoW nagrade, ki jih letos podeljujejo drugič, so odgovor na sistematične izbrise žensk, pri čemer, kot so zapisali, z izrazom ženske razumejo ženske, trans- in interspolne osebe. Nagrade podeljujejo z motom: “Če želimo, da se zgodovina piše v našem imenu, jo moramo pisati same.” Z nagradami tako “izpostavljajo in odstirajo nevidno delo, zgodbe, pogum in odločnost posameznic ter kolektivov, bork za boljši svet, feminističnih heroin”, so zapisali v v Mestu žensk. Nagrade, ki jih podeljujejo sicer v okviru evropskega projekta Women on Women, bodo podelili junija na poletnem ciklu dogodkov Mesta žensk.

Ob današnjem prazniku žensk tudi druge organizacije pripravljajo več dogodkov. Društvo slovenskih pisateljev in Društvo slovenskih književnih prevajalcev na terasi vile DSP pripravljata branje, na katerem bodo nastopile članice Tina Vrščaj, Valerija Skrinjar Tvrz, Ljoba Jenče, Jedrt Lapuh Maležič, Suzana Trantnik, Katja Zakrajšek in Draga Potočnjak. V Slovenskem centru PEN pa vabijo na spletno branje, na katerem bodo prek Zooma sodelovali Gabriela Babnik, Dragica Čarna, Maja Gal Štromar, Marko Golja, Bogomila Kravos, Meta Kušar, Mirana Likar, Marija Mercina, Boris A. Novak, Veronika Simoniti, Ivan Vogrič in Tanja Tuma.

Na Vodnikovi domačiji bodo pripravili pogovor z Erico Johnson Debeljak ob izidu njene knjige Devica, kraljica, vdova, prasica, Center arhitekture Slovenije pa danes organizira šesti dan odprtih vrat v ateljejih arhitektk, oblikovalk in gradbenic, ki bo potekal v ateljejih v petih slovenskih krajih: Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Metliki in Črnomlju.

V ljubljanski Drami bo na ogled spletni posnetek uprizoritve Moj mož – odrske priredbe zbirk kratkih zgodb Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, v Gledališču Celje pa spletna predstava Henrika Ibsena Nora ali Hiša za lutke v režiji Nikole Zavišića. Muzej novejše zgodovine Celje odpira spletno razstavo Biti ženska v času korone, Baza slovenskih filmov pa ponuja pet filmov slovenskih režiserk.

Source
sta.si
Back to top button