Ob 60-letnici Bralne značke posebna dopisnica in napoved več prireditev

Bralna značka, gibanje, ki spodbuja mlade k branju, letos praznuje 60-letnico. Na Prevaljah, kjer so 22. maja 1961 mladim bralcem prvič podelili takrat poimenovano Prežihovo značko, v maju načrtujejo več prireditev, danes pa so predstavili že izdano posebno dopisnico Pošte Slovenije. V petek bo na prevaljski pošti v uporabi tudi žig prvega dne.

Pobudnika branja za bralno značko sta bila profesor slovenskega jezika na prevaljski osnovni šoli Stanko Kotnik in koroški pisatelj Leopold Suhodolčan. Od podelitve prve bralne značke je gibanje preraslo v vseslovensko in sega tudi v prostor zamejskih Slovencev, v branju predlaganih knjig danes sodelujejo tudi vrtci in srednje šole, knjižnice po Sloveniji pa so razvile bralno značko za odrasle.

“Ker so jo tako uspešno zastavili, se je potem širila kot požar, da ne rečem kot bralni virus,” je na današnji novinarski konferenci na Prevaljah dejala generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Manca Perko.

Poudarila je, da so pri društvu izjemno ponosni na Prevalje, ker spoštujejo tradicijo in jo ohranjajo živo. Po podatkih, ki jih društvo vsako leto zbira z vprašalniki po osnovnih šolah, v branju za bralno značko sodeluje od 65 do 70 odstotkov vseh osnovnošolcev v Sloveniji.

“Skozi leta so bralno dejavnost negovali vsi slavisti in knjižničarji na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje. Veseli smo, da se je branje kljub digitalnemu času ohranilo. Prispeva k temu, da otroci razvijajo, negujejo branje knjig in vsaj na ta način ohranjajo bralne tehnike,” pa je dejala ravnateljica prevaljske osnovne šole Andreja Tinta.

Šola bo nosilka prireditev, ki se bodo po načrtih od 20. do 22. maja letos zvrstile na Prevaljah, izvedba pa bo odvisna od epidemioloških ukrepov. Med drugim načrtujejo osrednjo slovesnost ob 60-letnici, medgeneracijski dan in 22. maja tudi prvi festival bralne značke.

Medtem je Pošta Slovenije ob 60-letnici gibanja Bralna značka že izdala t.i. razglednično dopisnico z ilustracijo Marjana Mančka in v nakladi 2900 dopisnic, ki v enoletno prodajo vstopajo ta petek. Izid dopisnice spremlja žig prvega dne, ki bo v petek v uporabi na pošti 2391 Prevalje.

Ob predstavitvi izdaje dopisnice je predsednik Koroškega filatelističnega društva Jože Keber dejal, da je to pomemben dan za Mežiško dolino, saj je v izdajah Pošte Slovenije zelo malo znamk in t.i. poštnih celin, ki obeležujejo Mežiško dolino. Tokratna je 20., je povedal. Izdajo spremlja filatelistična razstava v avli prevaljske občinske stavbe, ki jo je društvo pripravilo na temo koroških pisateljev in bralne značke.

Na Prevaljah pa si, kot je danes razkril podžupan Boštjan Gorenšek, prizadevajo tudi za to, da bi se poimenovali kot “mesto bralne značke”. Dobri pa naj bi bili tudi obeti za že dolgo načrtovan Muzej bralne značke, ki ga občina zdaj umešča v načrtovani Park jezero.

Source
STA
Back to top button