Nuklearno elektrarno Krško po potresu preventivno ustavili

Nuklearno elektrarno Krško (Nek) so po potresu preventivno ustavili. Kot so v krški nuklearki pojasnili, šlo za običajen postopek ob tako močnem potresu, več informacij pa bodo sporočili v kratkem.

 

Močnejši potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, potres pa se je čutil tudi po celotni Sloveniji.

Nek so po potresu s središčem v Zagrebu zaustavili že 22. marca, ko so preventivno pregledali sisteme in opremo elektrarne in ugotovili, da zaradi potresa ni bilo odstopanj ali drugih vplivov na delovanje in opremo.

V nuklearki imajo za primer morebitnih naravnih in drugih nesreč pripravljene različne in natančne protokole, objekti in sistemi elektrarne pa so konstrukcijsko zasnovani tako, da zagotavljajo integriteto primarnega hladilnega kroga, zadrževalnega hrama in vseh varnostnih sistemov tudi med in po potresih.

Po zagotovilih pristojnih potresna odpornost Neka presega obremenitve, ki izhajajo iz dosedanjih potresov v regiji in bistveno presegajo zahteve, ki veljajo za klasične zgradbe.

Vodja odseka za reaktorsko tehniko na Institutu Jožef Stefan Leon Cizelj je marca v pogovoru za Delo ocenil, da je jedrska elektrarna v Krškem pripravljena na najhujše potrese. Elektrarno so načrtovali za nemoteno delovanje med potresi magnitude najmanj 5 in varno zaustavitev pri najmanj 7.

“Z različnimi izboljšavami, h katerim so veliko pripomogli tudi nezaupljivi sosedje v Avstriji in Italiji, je danes varna zaustavitev zagotovljena v potresih magnitude najmanj 8,” je pojasnil.

Source
STA
Back to top button