SlovenijaKultura

Nuk ob 30-letnici plebiscita s spletno razstavo

Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) je ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo pripravila spletno razstavo slovenske osamosvojitvene misli v knjigah, časopisih, na plakatih, razglednicah in drugih dokumentih iz zakladnice slovenske pisne kulturne dediščine. Avtorica razstave je Helena Janežič.

Spletna razstava z naslovom Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo je nastala s pomočjo gradiva, ki ga hranijo v svoji zbirki in na portalu Digitalne knjižnice Slovenije. Na njej predstavljajo spomin naših osamosvojitvenih teženj in aktivnosti, ki so del bogate pisne kulturne dediščine in spomina našega naroda, so sporočili iz Nuka.

Razstava s podnaslovom Pregled slovenske osamosvojitvene misli ponuja sprehod skozi skoraj 150 let naše zgodovine. Gledalca vodi “od prve jasno izražene ideje o združitvi Slovencev v pomladi narodov leta 1848, preko prvič jasno zapisane misli o samostojni Sloveniji leta 1941 in razvoja osamosvojitvene misli med slovenskimi izseljenci, vse do 80. let prejšnjega stoletja, ko je misel na samostojnost dobila krila tudi v matični domovini”.

Sosledje dogodkov je 23. decembra 1990 pripeljalo do plebiscita za neodvisno Slovenijo, kjer smo z veliko večino potrdili veljavnost slovenskim tisočletnim sanjam. Pol leta kasneje, 25. junija 1991, se je rodila samostojna in neodvisna Slovenija.

“Besede iz naslova Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo je v 50. letih prejšnjega stoletja izrekel profesor Oton Muhr, ki je v svoje sanje tudi brezpogojno verjel in prav zato pooseblja mnoge posameznike in skupine, ki so razmišljali in delovali v smeri neodvisne Slovenije,” so še zapisali v Nuku.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button