AktualnoSlovenijaGospodarstvo

NPU s hišnimi preiskavami na Štajerskem in Primorskem

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na Štajerskem in Primorskem opravljajo 23 hišnih preiskav, ki sodijo v okvir obsežne mednarodne kriminalistične preiskave. Po navedbah spletne izdaje časnika Večer in portala Necenzurirano naj bi bili med preiskovanci nekateri člani družine Vuk in podjetnik ter davčni svetovalec Rok Snežič.

Z Generalne policijske uprave so sporočili, da preiskovalci NPU za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije danes na območju Policijskih uprav Maribor in Koper opravljajo 23 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter izvajajo druge operativne aktivnosti.

Ob pomoči tujih varnostnih organov istočasno poteka tudi več hišnih preiskav na območju Republike Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

V obsežni kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je po navedbah Generalne policijske uprave osumljenih 19 fizičnih oseb. Preiskava se nanaša na sume zlorabe položaja odgovornih oseb v več gospodarskih družbah, ki so na škodo teh družb, ob pomoči slovenskih in tujih državljanov, pridobile za približno sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Nobena fizična oseba ni pridržana. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osmih let, za goljufijo pa do treh let.

Pri današnjih aktivnostih sodeluje sto preiskovalcev NPU in kriminalistov iz Policijskih uprav Maribor, Celje in Koper ter Uprave kriminalistične policije, so še navedli na Generalni policijski upravi.

Preiskovalci po pisanju Večera in Necenzurirano opravljajo hišne preiskave med drugim v Mariboru in Zavrču. Pod drobnogledom policije naj bi bili nekateri člani družine Vuk, ki ji je Rok Snežič vrsto let davčno svetoval.

STA se je za komentar in pojasnila obrnila tako na podjetje Roka Snežiča kot na podjetje družine Vuk.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button