Novi interventni zakon pred odborom za gospodarstvo

Z obravnavo na seji odbora DZ za gospodarstvo danes zakonodajno pot začenja nov interventni zakon za pomoč gospodarstvu. Največja pozornost je tokrat posvečena gostinstvu in turizmu, posebni ukrepi so predvideni za organizatorje srečanj in dogodkov, šport in kulturo. Poslanci ga bodo potrjevali na seji, ki se začne v ponedeljek.

Vlada je predlog zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 sprejela pred dvema tednoma. Vreden je 243,5 milijona evrov.

Med predlaganimi ukrepi so izdaja novih bonov za vse prebivalce Slovenije, ki jih bo mogoče do konca tega leta unovčiti za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. Odrasli bodo prejeli bon v višini 100 evrov, mladoletni pa v višini 50 evrov.

Subvencioniranje skrajšanega delovnega, ki se je v skladu z doslej sprejetimi osmimi protikoronskimi zakoni izteklo v sredo, naj bi podaljšali še najmanj do 30. septembra.

Posebej za podjetja s področja turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture predlog zakona predvideva pomoč v obliki financiranja regresa za letni dopust v višini 1024 evrov na zaposlenega. Med predlaganimi ukrepi so tudi delno povračilo stroškov organizatorjem srečanj in dogodkov, oprostitev plačila povračila za vodo ter pomoč filmski industriji in upravljavcem žičniških naprav.

Source
STA
Back to top button