HeadlineAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Novembrske plače v povprečju višje zaradi izrednih izplačil in dodatkov

Novembrske plače so bile v primerjavi s plačami za oktober v povprečju višje, predvsem zaradi višjih izrednih izplačil in višjih dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19. Povprečna bruto plača je znašala 2028,42 evra, kar je nominalno 11,4 odstotka več od plače za oktober, realno pa 12,3 odstotka več, kažejo podatki statističnega urada.

 

Povprečna neto plača za november pa je znašala 1328,04 evra in je bila nominalno za 12,4 odstotka, realno pa za 13,3 odstotka višja od neto plače za oktober.

“Tolikšna razlika je bila v veliki meri posledica višjih izrednih izplačil, kot so 13. plače in božičnice (predvsem v zasebnem sektorju), in izplačil dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19 (predvsem v javnem sektorju), ki so bila višja kot v prejšnjem mesecu,” so pojasnili na statističnem uradu.

Izredno izplačilo je s plačo za november prejelo 21,5 odstotka od vseh zaposlenih oseb, ki so prejele plačo. To je sicer za 1,8 odstotne točke manj, kot jih je tako izplačilo prejelo s plačo za november 2019. Izredno izplačilo je v bruto znesku znašalo povprečno 756,97 evra in je bilo za 4,6 odstotka višje od povprečnega bruto izrednega izplačila pred letom dni.

Novembrska povprečna plača je bila višja v zasebnem in javnem sektorju. V prvem se je zvišala za 12, v drugem pa za 10,5 odstotka. Zvišanje povprečne plače je bilo najopaznejše v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo, kjer je bila zaradi dodatkov višja za 26,9 odstotka. Znižala pa se je le v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, in sicer za 1,5 odstotka.

Povprečna bruto plača za november je bila najvišja v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (3123,34 evra), sledila je povprečna bruto plača v finančnih in zavarovalniških dejavnostih (3014,63 evra).

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button