Novembra nadaljevanje upadanja potniškega prometa

Letališki in pristaniški potniški promet sta novembra lani v primerjavi z novembrom predlani močno upadla. Strmo se je znižalo tudi število potnikov z avtobusnimi prevozi. Nekoliko bolje je bilo na področju blagovnega prometa.

 

Z Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana je novembra 2020 odpotovalo ali na to letališče pripotovalo 4300 potnikov. To je bilo za 95 odstotkov manj kot novembra 2019, je danes sporočil statistični urad.

Povečal pa se je letališki blagovni promet. Novembra lani so v primerjavi z novembrom predlani pretovorili za osem odstotkov več blaga.

V slovenskih pristaniščih so medtem novembra lani našteli štiri potnike. Priplula ni nobena potniška ladja za križarjenje.

Blagovni promet se je v pristanišču Koper zmanjšal. Pretovorili so skoraj 1,5 milijona ton blaga, kar je 15 odstotkov manj kot novembra 2019.

Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so prepeljali okoli 0,5 milijona potnikov. To je bilo za 92 odstotkov manj kot novembra predlani.

Avtobusi v javnem linijskem medkrajevnem in mednarodnem prevozu so prepeljali približno 448.400 potnikov, kar je bilo za 85 odstotkov manj. Število potniških kilometrov se je znižalo za 89 odstotkov na okoli šest milijonov kilometrov.

Medtem so vlaki po slovenskih tirih v tretjem lanskem četrtletju prepeljali približno 2,2 milijona potnikov ali za 35 odstotkov manj kot v tretjem četrtletju 2019. Pri tem so opravili 129 milijonov potniških kilometrov ali za 30 odstotkov manj.

V železniškem blagovnem prevozu so prepeljali približno 4,7 milijona ton blaga in opravljenih približno 1,2 milijarde tonskih kilometrov. Oboje se je v primerjalnem obdobju znižalo za 13 odstotkov.

Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so v lanskem tretjem četrtletju prepeljala 24,5 milijona ton blaga in pri tem opravila 5,6 milijarde tonskih kilometrov. Prvo število je bilo večje za pet odstotkov, drugo pa manjše za šest odstotkov, je navedel urad.

 

Source
STA
Back to top button