Nova generalna direktorica ZZZS Mlakarjeva bo prevzela posle od svojega predhodnika Sušlja

Dosedanji generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Marjan Sušelj bo danes predal posle svoji naslednici na tem položaju Tatjani Mlakar. Nova generalna direktorica bo tako nastopila štiriletni mandat, v katerem napoveduje priprave ZZZS na novo ureditev sistema zdravstvenega zavarovanja.

Marjanu Sušlju se je mandat iztekel v začetku marca, skupščina ZZZS pa je 4. februarja sledila predlogu upravnega odbora zavoda in imenovala Mlakarjevo za njegovo naslednico. Soglasje k njenemu imenovanju je moral dati še državni zbor, kar so poslanci storili minuli teden, Sušelj pa je zdravstveno blagajno medtem vodil kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja.

Mlakarjeva, ki je do sedaj vodila krško območno enoto ZZZS, je v programu dela opozorila na prihodnje učinke demografskih sprememb, predvsem staranja prebivalstva, razvoja vse dražjih medicinskih tehnologij in zdravil ter pričakovanih aktivnosti zaradi preoblikovanja posameznih podsistemov sistema zdravstvenega zavarovanja.

Njegovo trenutno delovanje namreč temelji na več kot 25 let stari zakonodaji, ki je bila delno spreminjana, predvsem pa dopolnjevana, a ne dovolj celovito, je opomnila. Ob pričakovanih spremembah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o dolgotrajni oskrbi je zato po oceni Mlakarjeve treba začeti priprave ZZZS na novo ureditev sistema zdravstvenega zavarovanja.

Nova generalna direktorica je sicer doktorica poslovnih znanosti, ki ima deset let delovnih izkušenj v gospodarstvu in 27 let delovnih izkušenj na vodilnih delovnih mestih v ZZZS.

Njeno imenovanje so poslanci podprli z 58 glasovi za in osmimi proti. Poleg koalicijskih poslancev so za glasovali tudi poslanci DeSUS in SD, proti so glasovali v Levici, medtem ko so bili poslanci LMŠ in SAB vzdržani.

Source
STA
Back to top button