Notranji ministri Zahodnega Balkana v Portorožu o nezakonitih migracijah

Notranje ministrstvo bo v sredo in četrtek v Portorožu gostilo neformalno srečanje notranjih ministrov držav Zahodnega Balkana. V okviru t.i. procesa Brdo se bodo pogovarjali predvsem o nezakonitih migracijah v regiji.

Srečanje, ki bo potekalo v portoroškem hotelu Kempinski, bo danes namenjeno predvsem dvostranskim srečanjem. Slovenski notranji minister Aleš Hojs se bo med drugim tudi uradno sestal s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem, s katerim bosta govorila o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU, napovedujejo na MNZ.

Četrtek bo namenjen skupinskim razpravam ministrov, predvsem pogovorom o skupnem boju proti nezakonitim migracijam in upravljanju migracijskih tokov. Pomembna tema pogovorov bo tudi preprečevanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok na spletu. To je tudi ena prednostnih nalog prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju notranjih zadev.

Letošnje neformalno srečanje procesa Brdo je deseto po vrsti. V Portorož bodo prišli notranji ministri Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Kosova, Severne Makedonije, vabljena pa sta tudi ministri za notranje zadeve Albanije in Srbije. Pridružili naj bi se jim tudi avstrijski notranji minister, predstavniki Evropske komisije, Evropskega azilnega podpornega urada, agencije Frontex in Europola. Srečanja naj bi se udeležili tudi predstavniki mednarodnih in regionalnih organizacij ter drugih zainteresiranih partnerjev, napovedujejo na MNZ.

Neformalna srečanja ministrov za notranje zadeve v okviru procesa Brdo predstavljajo nadaljevanje tradicionalnih regionalnih konferenc že vse od leta 2001. Proces Brdo se odziva na aktualne trende in izzive na področju notranje varnosti, pojasnjujejo na MNZ.

Source
STA
Back to top button