NLB z nakupom Komercijalne banke računa na 20-milijonske sinergije letno

NLB po prevzemu srbske Komercijalne banke računa na močne sinergijske učinke. Ti so od leta 2023 ocenjeni na več kot 20 milijonov evrov letno. Kot pravijo v banki, je nakup potrdil tudi sposobnost izplačila dividend. Ob tem še ocenjujejo, da bi srbski trg že v 2024 k dobičku skupine lahko prispeval približno 100 milijonov evrov.

Proces integracije Komercijalne banke je sicer v polnem zamahu. Po nakupu 83,23-odstotnega deleža konec lanskega leta je že bila objavljena tudi prevzemna namera za nakup preostalih delnic, imenovana in potrjena sta že bila tudi nov upravni in izvršni odbor Komercijalne banke.

Poleg tega se je že zaključila prva konsolidacija Komercijalne banke v izkazih skupine NLB, ki je imela pomemben učinek na poslovni rezultat in tako znatno prispevala k čistemu dobičku skupine NLB, ki je lani znašal 268,9 milijona evrov.

“Transakcija bo predvidoma pozitivno vplivala na več kazalnikov, med drugim na razmerje med stroški in prihodki, ki bo od leta 2023 dalje za 250 bazičnih točk nižje od napovedi brez nakupa srbske banke,” so danes v sporočilu za javnost zapisali v NLB, medtem ko bo vodstvo pod taktirko Blaža Brodnjaka o prevzemu Komercijalne banke in o lanskem poslovanju podrobneje spregovorilo popopoldne na spletni predstavitvi.

NLB po nakupu Komercijalne banke v letu 2022 pričakuje dodatnih 30 odstotkov prihodkov na delnico, s čimer se je po navedbah vodstva potrdila sposobnost izplačila dividend.

Količnik kapitalske ustreznosti skupine je robusten in znaša 16,6 odstotka, kar banki ob predhodnem soglasju regulatorjev omogoča izplačilo dividend. NLB se zavzema za povračilo kapitala delničarjem, pri čemer je 92,2 milijona evrov iz lanskega dobička že predvidenih za izplačilo dividend.

NLB je, kot navajajo, že “prejela soglasje za izplačilo dividend v znesku 25 milijonov evrov glede na trenutne omejitve Evropske centralne banke (ECB), medtem ko presežek kapitala nad regulatorno zahtevo predstavlja trdno podlago za nadaljnjo rast”.

Ambicija skupine NLB sicer je, da do leta 2023 delničarjem izplača 300 milijonov evrov presežnega kapitala.

Source
STA
Back to top button