NLB snuje razvojni kompetenčni center v Beogradu

NLB snuje razvojni kompetenčni center v Beogradu. Načrtuje, da bo v njem zaposlenih okrog 40 strokovnjakov za informacijsko tehnologijo in strokovnjakov s področja podatkovne znanosti, usmerjenih v razvojne naloge za NLB Skupino. Naloge bodo opravljali skupaj z razvojniki iz Ljubljane, so povedali v NLB.

“V bančništvu in s tem tudi v NLB rastejo potrebe po podatkovnih znanstvenikih, podatkovnih analitikih, analitikih informacijskih sistemov, razvijalcih programske opreme in procesov, po kadrih, ki znajo optimizirati uporabniško izkušnjo. Gre za splošne trende, saj v vseh panogah z digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo postajajo taki profili kadrov vse pomembnejši, epidemija covida-19 pa je tej poslovni transformaciji dala dodaten pospešek,” je pojasnil pomočnik uprave NLB Franc Bračun.

NLB v Sloveniji že dlje časa išče strokovnjake za informacijsko tehnologijo in s področja podatkovne znanosti in ima odprtih več teh delovnih mest, ki pa ostajajo nezasedena. “Za te kadre na trgu tekmujemo z drugimi slovenskimi, pa tudi mednarodnimi podjetji, v katerih se lahko ti zaposlijo in delajo iz Slovenije,” je povedala direktorica upravljanja s kadri in razvoja organizacije v NLB Vesna Vodopivec.

V Sloveniji po njenih besedah izobraževalni sistem ne ustvari dovolj kadra za tovrstna delovna mesta, po drugi strani pa visoka obremenitev plač oz. dela preprečuje, da bi lahko zaposlili razvojnike iz tujine. “Brez resnejšega premika na teh toriščih vrzeli ne bomo mogli v kratkem popolniti, zato bomo prisiljeni sčasoma vsaj del razvojnih zmogljivosti preseliti v Srbijo,” je dodala.

Načrti za razvojni kompetenčni center so po navedbah NLB ambiciozni. “Povezati načrtujemo talente iz različnih držav z različnimi znanji in izkušnjami v matrično povezane kompetenčne skupnosti znotraj NLB Skupine, spodbujati inovativnost in odpirati možnosti za drugačne načine dela, interakcije in iskanje rešitev,” je poudaril Bračun.

Beograd je tehnološko središče, je tudi največje mesto v regiji jugovzhodne Evrope. Srbija se je pred 10 leti odločila za projekt digitalna Srbija in je tej viziji prilagodila vlaganja in izobraževalni sistem ter zdaj žanje, kar je sejala, so povzeli v NLB. “Zato ni naključje, da se je tudi NLB Skupina odločila za Beograd,” so navedli in spomnili, da so s prevzemom Komercijalne banke Beograd okrepili svoj položaj na tem trgu.

Source
STA
Back to top button