Slovenija

NIJZ: Do 15. marca omejitve pri razdeljevanju cepiv Pfizerja in Moderne, ne pa tudi AstraZenece

Na NIJZ glede navedb nekaterih cepilnih centrov, da od NIJZ niso prejemali toliko cepiv, kot so jih naročali, odgovarjajo, da je bila do 15. marca omejena le dobava cepiva Pfizerja in Moderne, medtem ko so bila za cepivo AstraZenece realizirana vsa naročila. Konec februarja so denimo cepilnim centrom ponudili dodatne odmerke AstraZenece.

V nekaterih cepilnih centrih – denimo v Brežicah in v Ljubljani – so namreč opozorili, da so prejemali manj cepiv, kot so jih naročali. V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so v sredo pojasnili, da je skupna razlika med naročenimi in prejetimi cepivi med 4. februarjem in 23. marcem znašala 14.225 odmerkov.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so na to odgovorili, da zaradi omejenega števila odmerkov cepiva proti covidu-19 tedensko zbirajo naročila cepilnih centrov po posameznih prioritetnih skupinah. Cepilni centri lahko naročajo le cepiva za osebe, ki so se opredelile za cepljenje in so na seznamu čakajočih in ne smejo naročati cepiv na zalogo.

Cepivo, ki je na voljo, se razdeli med vse cepilne centre tako, da se najprej izpolni najvišja prioritetna skupina za vse cepilne centre, šele nato se prične realizacija naročil za drugo prioritetno skupno, so za STA pojasnili na NIJZ. Če za zadnjo prioritetno skupino s seznama za naročanje ni dovolj cepiv, se cepiva med cepilne centre razdelijo sorazmerno glede na prejeta naročila, so dodali.

Naročila se zbirajo tedensko, medtem ko se nerealiziranih naročil ne prenaša iz tedna v teden. Na ta način lahko cepilni centri opredelijo realno potrebo za naslednji teden (npr. zaradi odpovedi že naročenih na cepljenje, dodatno opredeljenih oseb za cepljenje). Kumulativna razlika med naročenimi in prejetimi odmerki za obdobje enega meseca zato ne pomeni dejanskega števila čakajočih oseb na cepljenje iz posamezne prioritetne skupine, so dodali.

Ob tem so pojasnili, da je bila do 15. marca omejena le dobava cepiva Pfizerja in Moderne, ki so ga v skladu z navodili stroke uporabljali za starejše od 65 let. Medtem so bila za cepivo AstraZenece realizirana vsa naročila. Ker cepiva AstraZenece niso razdelili v celoti, je NIJZ 26. februarja tudi pozval cepilne centre, naj ga dodatno naročijo in ga porabijo v skladu z nacionalno s strategijo cepljenja. A dodatnega naročila s strani ZD Ljubljana niso prejeli.

Pregled podatkov NIJZ sicer kaže na velike razlike v tem, koliko cepiv so posamezni cepilni centri prejemali glede na tamkajšnje število prebivalcev. V Brežicah in Ivančni Gorici so prejeli najmanjši delež, v Kočevju in Sevnici, pa tudi Ribnici, pa najvišjega.

V cepilnem centru Brežice, ki je zadolžen za cepljenje okoli 25.000 občanov Brežic, so do 23. marca prejeli 2346 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech ter 200 odmerkov cepiva AstraZenece. Prejeli so torej cepiv za 10,5 odstotka tamkajšnjega prebivalstva.

Direktor brežiškega zdravstvenega doma Dražen Levojević je za STA zatrdil, da so cepiva naročali dosledno, v skladu z napotki NIJZ, katere skupine so za tisti teden predvidene za cepljenje. A ob tem je poudaril, da niso nikoli prejeli toliko odmerkov, kolikor so jih naročili.

V ZD Ljubljana pa so glede na evidence NIJZ do 23. marca prejeli 35.274 odmerkov Pfizerjevega cepiva, 8400 odmerkov Moderne in 12.300 odmerkov AstraZenece, skupaj torej 55.974. V ZD Ljubljana so za STA pojasnili, da imajo opredeljene paciente iz Ljubljane in okolice, skupaj več kot 420.000 ljudi, poleg tega v njihovem cepilnem centru izvajajo cepljenje še za opredeljene bolnike pri koncesionarjih iz Ljubljane in primestnih občin, pa tudi za ciljne poklicne skupine iz Ljubljane z okolico.

V ljubljanskem zdravstvenem domu, kjer zavračajo očitke o zaostanku pri cepljenju, so tudi navedli, da NIJZ v marcu ni omogočal naročanja cepiva za cepljenje s prvim odmerkom, pač pa le cepivo za cepljenje z drugim odmerkom za populacijo, starejšo od 80 let. To je morda vzbudilo vtis o nenapredovanju in počasnosti cepljenja v primerjavi z drugimi cepilnimi centri, ki pa so neprimerno manjši od ljubljanskega, so poudarili v sredo.

Na NIJZ pa trdijo, so bili cepilni centri že vnaprej obveščeni, da bo večina cepiva Pfizer v obdobju od 1. do 19. marca namenjena drugemu odmerku, zato se je v tem obdobju za prvi odmerek razdeljevalo predvsem cepivo Moderne in AstraZenece, cepivo Pfizer pa le v manjših količinah. V tednu od 1. do 5. marca je bilo za ZD Ljubljana izdano 32 odstotkov cepiva za druge odmerke in 68 odstotkov za prve.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button