Nevladne organizacije zaradi mnenja vlade o ustavnosti migracijske zakonodaje pozivajo Poklukarja k odstopu

Nevladne organizacije premierja pozivajo k umiku mnenja vlade o ustavnosti zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti ter začetku zakonodajnega postopka za umik spornih določb. Ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pozivajo k odstopu, saj je ministrstvo pripravilo mnenje, ki zagovarja kršitev načel pravne države in človekovih pravic.

Nevladne in humanitarne organizacije, ki delujejo na področju azila, migracij ter vključevanja, so ogorčene nad dejstvom, da je ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Boštjana Poklukarja v postopku presoje ustavnosti pripravilo mnenje o ustavnosti zakonov o tujcih in mednarodni zaščiti, ki predstavlja eklatantno kršitev načel pravne države in spoštovanja človekovih pravic, so zapisali v sporočilu za javnost.

Mnenje je v diametralnem nasprotju s koalicijskimi zavezami vlade ter podpira dejansko enako rešitev, kakršno je pred tem ustavno sodišče že razveljavilo, kar nakazuje na načrtno neupoštevanje že sprejetih odločitev ustavnega sodišča, dodajajo.

“Naj še enkrat poudarimo, da je v času Janševe vlade sprejet zakon o tujcih očitno neustaven, saj v razmerju do zakonskih določb, ki jih je ustavno sodišče že presojalo, pomeni le kozmetičen popravek, ki z vidika ustavnosti še vedno predstavlja prekomeren in nedopusten poseg v človekove pravice,” so zapisali. Na vse to so nevladne organizacije in zakonodajno-pravna služba DZ opozarjale že ob njegovem sprejemu.

“Menimo, da so zaveze glede doslednega spoštovanja človekovih pravic, ki jih je minister Boštjan Poklukar dal ob nastopu mandata v celoti prelomljene in ni mogoče pričakovati, da bo v prihodnje svoje delovanje na področju človekovih pravic obrnil v pravo smer,” so obrazložili poziv k odstopu ministra.

Ob tem so spomnili na njegove besede ob predstavitvi v DZ, ko je med prioritetami svojega ministrovanja naštel upravljanje migracij ob doslednem spoštovanju človekovih pravic, zavezanost k spoštovanju vladavine prava, odločb ustavnega sodišča in neodvisnost institucij.

Na predsednika vlade Roberta Goloba se zato obračajo s pozivom, da se sporno mnenje vlade, “ki je bilo tudi potrjeno na izjemno zaskrbljujoč način”, umakne ter se “v skladu z vašimi zavezami” začne zakonodajni postopek za umik vseh ustavno neskladnih členov iz zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti, so dodali.

Pod poziv so se podpisale nevladne organizacije PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Mirovni inštitut, Društvo Delavska svetovalnica, Slovenska filantropija, Amnesty International Slovenije, Ključ – društvo za boj proti trgovini z ljudmi, Danes je nov dan, Global – zavod za globalno učenje in razvoj projektov, Global – zavod za globalno učenje in razvoj projektov, Društvo Humanitas, Društvo Infokolpa, Društvo Gmajna, Društvo za Osveščanje in Varstvo – Center Antidiskriminacije, Kulturno izobraževalno društvo PiNA in Forum za enakopraven razvoj.

Ministri so na seji vlade prejšnji četrtek potrdili mnenje, da sta zakona o tujcih in mednarodni zaščiti v skladu z ustavo. Zahtevo za oceno ustavnosti teh zakonov, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše, so nekateri med njimi vložili kot opozicijski poslanci, povezani v t. i. koalicijo KUL. Takšno mnenje je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve pod vodstvom Poklukarja. Ministri naj ne bi vedeli, o čem glasujejo, saj je bila ta točka uvrščena na listo A, torej med predhodno usklajena gradiva.

Back to top button