Slovenija

Nevladne organizacije: Svoboda gibanja je osnovna človekova pravica

Nevladne organizacije od vlade zahtevajo, da nemudoma odpravi ukrep prepovedi odhoda iz države. Vlado so pozvale, naj ukrepe načrtuje v sodelovanju z epidemiološko stroko brez nesorazmernega poseganja v človekove pravice posameznih skupin prebivalstva in nadaljnjega poglabljanja razlik ter neenakosti v družbi.

Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ki ga je vlada sprejela 28. marca, je nesorazmeren in ustavno sporen, so prepričani v Mirovnem inštitutu, Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij, Zavodu za kulturo raznolikosti Open in zavodu Danes je nov dan. Namesto popolnega zaprtja meje bi po njihovih besedah vlada lahko preprečevala širjenje bolezni z vzpostavitvijo učinkovitega sistema testiranj in karanten. “Vlada je namesto tega brutalno in nonšalantno posegla v temeljno pravico do gibanja vseh,” so ocenili.

Povzeli so besede ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, in sicer da je bil ukrep prepovedi prehajanja meje sprejet predvsem zato, da bi med prazniki ljudem preprečili obiskovanje družin in sorodnikov v državah na Balkanu. Ob tem so opozorili, da je bil sprejet z namenom, da bi prizadel priseljence, saj jim ne odreka le pravice do svobode gibanja, temveč tudi do zasebnega in družinskega življenja. “Ideja, da bomo epidemijo obvladali na račun omejevanja pravic drugih, je morda marsikomu všečna, vendar je praksa tudi tokrat pokazala, da so zaradi nacionalističnih in rasističnih politik na koncu prizadeti vsi,” so opozorili.

Svoboda gibanja je osnovna človekova pravica, na kateri temelji pravni red Evropske Unije in Republike Slovenije, zagotavlja pa jo tudi ustava v 32. členu, so zapisali. Od vlade pričakujejo tudi, da bo stremela k reševanju epidemije covida-19 in omogočala dostojno življenje vsem prebivalcem in prebivalkam Slovenije.

Source
STA
Back to top button