Slovenija

Neuradno: v nedeljo 1446 testov in 395 okužb

Začetek množičnega testiranja prestavljen na torek

V nedeljo je bilo po neuradnih podatkih sledilnika za covid-19 po 1446 opravljenih testih potrjenih 395 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 27,32 odstotka izvidov. Podatki o hospitaliziranih bolnikih in številu umrlih še niso znani.

 

Po soboti, ko je število potrjenih okužb v primerjavi s tednom pred tem naraslo (12. decembra je bilo potrjenih 843, 19. decembra pa 884 okužb), je bilo v nedeljo potrjenih manj okužb kot teden dni pred tem, ko so epidemiologi odkrili 433 okužb. Ob tem je bil delež pozitivnih izvidov višji kot preteklo nedeljo, ko je znašal 25,67 odstotka.

Zadnji podatki o številu hospitaliziranih bolnikov še niso znani. Včeraj se je v slovenskih bolnišnicah zdravilo 1214 bolnikov s covidom-19, od tega 202 na oddelkih za intenzivno nego.

Začetek množičnega testiranja predvidoma v torek, cepljenja v nedeljo

V teku naj bi bila strokovna usklajevanja, med drugim tudi o morebitnih dodatnih lokacijah poskusnega testiranja. Podrobnosti o vzrokih za zamik bodo sicer na ministrstvu pojasnili danes. Foto: BoBo

Začeti bi se moralo poskusno množično testiranje na novi koronavirus, a je ministrstvo za zdravje začetek zaradi težav pri organizaciji z danes prestavilo na jutri. Po poročanju Televizije Slovenija naj ministrstvo testov namreč še ne bi prejelo. Zamaknitev bodo na ministrstvu pojasnili danes. Množično testiranje se bo predvidoma začelo v Ljubljani. Premični laboratorij, v katerem bodo lahko opravili okoli 60 testov na uro, naj bi postavili na Kongresnem trgu

Predvidoma v soboto, 26. decembra, pa bo Slovenija prejela prve težko pričakovane odmerke cepiva. Cepivo bodo članice EU-ja dobile glede na delež prebivalstva posamezne države. Sloveniji tako pripada 0,47 odstotka odmerkov cepiva. V prvi pošiljki naj bi tako bilo 9745 odmerkov, ki bodo namenjeni za oskrbovance v domovih za starejše in tamkajšnje zaposlene ter za najbolj izpostavljene zdravstvene delavce v bolnišnicah in v zdravstvenih domovih. Cepivo bo najprej pripeljano v lekarno UKC-ja, kjer bo shranjeno pri minus 80 stopinjah Celzija, nato pa bodo izvedli postopek priprave cepiva in ga pripeljali do tistih, ki ga najbolj potrebujejo.

Še trije dnevi do ponovnega zaprtja večine trgovin in storitev

Trgovine z oblačili in obutvijo, tehničnim blagom, drevesnice in vrtnarije bodo odprte do vključno srede. V regijah z boljšo epidemiološko sliko, po novem je to ob osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski tudi primorsko-notranjska statistična regija, bodo do takrat odprte tudi knjigarne, papirnice in specializirane trgovine.

S 24. decembrom bo večina trgovin in storitev ponovno zaprlo svoja vrata, predvidoma do 4. januarja. Do takrat ostajajo odprte le prodajalne z živili, trgovine za čiščenje, osebno nego, lekarne, banke in pošte. Zaposleni v gospodarstvu naj bi bili od 24. decembra dalje na kolektivnem dopustu, medtem ko naj bi javni uslužbenci v tem obdobju izkoristili dopust oziroma opravljali le najnujnejše.

Za božič prosto prehajanje regijskih meja

Ob stabilnih epidemioloških razmerah bo omejitev gibanja med občinami in regijami sproščena tudi med 31. decembrom od 12. ure in 1. januarjem do 20. ure. Foto: Reuters

Za božič, natančneje od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure se sprošča omejitev gibanja med občinami in regijami. Kot pravi vladni govorec Jelko Kacin, je sprostitev namenjena za obiske, in ne za množična druženja. Ob tem v veljavi ostaja tako prepoved zbiranja na javnih mestih kot omejitev gibanja v nočnem času. “Načrt ureditve velja za zdaj le za božič. Za novo leto bo veljal, če se epidemiološke razmere v tednu med božičem in novim letom ne bodo poslabšale, česar si res nihče ne želi,” je ob tem dejal Kacin.

Ob sprostitvah notranjih mej pa se obeta zaostritev na zunanjih. “Slovenija v tem trenutku nima neposrednih letalskih povezav z Veliko Britanijo. Pripravili smo ukrepe za zaporo meja, ker obstaja možnost, da je mutirani virus tudi v nekaterih drugih državah,” je včeraj naTwitterju opozoril premier Janez Janša, ki je že v soboto državljanom odsvetoval potovanja na Balkan, kjer je epidemiološka slika slaba. V nedeljo je znova poudaril, da bo med prazniki vstop v Slovenijo (in mnoge druge države EU-ja) med prazniki in po njih v vsakem primeru skrajno zaostren. “Ne odpravljajte se čez mejo,” je zapisal.

PKP 7: SMC nasprotuje ukinitvi sklada za nevladnike

V Državnem zboru se začenja postopek za sprejetje sedmega svežnja protikoronske pomoči v vrednosti 505 milijonov evrov, ki je že takoj po sobotni potrditvi vlade naletel na neodobravanje predvsem med nevladniki, saj ukinja sklad za nevladne organizacije. Enotni niso niti v koaliciji – v SMC-ju – na njihovo pobudo so sklad pred dvema letoma ustanovili – namreč nasprotujejo ukinitvi, njihova poslanska skupina naj bi na parlamentarni obravnavi predlagala črtanje tega člena.

Source
RTV MMC

Povezani Članki

Back to top button