Neto proizvodnja električne energije decembra na letni ravni malenkost nižja

Neto proizvodnja električne energije je decembra lani znašala 1456 gigavatnih ur, poraba pa 1224 gigavatnih ur električne energije. Obe sta se v primerjavi z lanskim novembrom povečali za tri odstotke, v primerjavi s predlanskim decembrom pa zmanjšali za odstotek, je danes sporočil statistični urad.

 

 

Proizvodnja v hidroelektrarnah je bila decembra lani v letni primerjavi manjša za šest odstotkov, v jedrski elektrarni je bila nižja za pet odstotkov, medtem ko je bila v termoelektrarnah večja za 13 odstotkov.

Večji proizvodnji električne energije v termoelektrarnah je sledila večja poraba goriv. Skupna poraba goriv je bila decembra 2020 za sedem odstotkov večja kot decembra 2019.

Decembra lani je Slovenija uvozila 553 gigavatnih ur, izvozila pa 746 gigavatnih ur električne energije. Uvoz je bil na letni ravni manjši za 12 odstotkov, uvoz pa za devet odstotkov.

Decembra 2020 je statistični urad zaznal porast oskrbe pri vseh energentih, razen pri drugih naftnih proizvodih, rjavem premogu in lignitu in pri dizelskemu gorivu. Oskrbe v teh so se v primerjavi z novembrom zmanjšale za 45 oz. sedem oz. pet odstotkov.

Oskrba s črnim premogom in antracitom se je medtem v mesečni primerjavi povečala za 55 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 34 odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za 31 odstotkov in motornim bencinom za 11 odstotkov.

V letni primerjavi se je oskrba z motornim bencinom zmanjšala za 41 odstotkov, ekstra lahkim kurilnim oljem za 26 odstotkov, dizelskim gorivom za 22 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za devet odstotkov, utekočinjenim naftnim plinom za sedem odstotkov in koksom za šest odstotkov.

Source
STA
Back to top button