Nekdanji komitenti Abanke o težavah pri prenosu na Novo KBM

Ob migraciji računov skoraj 400.000 strank nekdanje Abanke na Novo KBM so vprašanja strank, dodatna pojasnila ali manjše nevšečnosti neizogibne, so se na navedbe nekaterih medijev o težavah odzvali v Novi KBM. “Vse bančne storitve delujejo in so strankam na voljo nemoteno,” so zatrdili. Vrsto pritožb strank so na to temo dobili tudi na ZPS.

 

“Za stranke so predvsem spletne aplikacije in funkcionalnosti nove, prepričani pa smo, da bodo, ko se nanje navadijo, spoznale prednosti združitve in uporabe vrhunskih digitalnih storitev,” so v Novi KBM zapisali v odzivu na navedbe nekaterih medijev, da pri prenosu strank nekdanje Abanke v sisteme Nove KBM med novoletnimi prazniki vse ni potekalo najbolj gladko in da imajo nekdanji komitenti Abanke težave.

V Novi KBM so zavrnili navedbe, da spletna ali mobilna banka ne bi delovali, da so strankam podražili storitve in podobno. Priznali pa so, da je njihov kontaktni center občasno zelo obremenjen, kar je ob takšni migraciji sicer pričakovano, in da se na vse klice takoj ne morejo odzvati. Spomnili so, da je strankam na voljo veliko uporabnih informacij in video posnetkov s prikazom uporabe.

“Ker se zaposleni v kontaktnem centru stranki posvetijo celostno, preverijo vse njene kanale opravljanja bančnih storitev, pogovori morda trajajo dlje kot običajno. Klicni razlogi so sicer povezani s splošnimi zadevami, kot so nastavitve limitov na karticah, uporaba PIN, spoznavanje ali namestitev aplikacij in prevzemi bančnih kartic,” so našteli.

Nekatere stranke svojih kartic še niso prevzele, čeprav so poudarili, da so jim nove pravočasno poslali po pošti in stranke o tem večkrat obvestili. Kartice, ki jih stranke niso prevzele, so se vrnile v matično poslovalnico, kot je to običajno. Ker jih nekatere stranke želijo prevzeti v poslovalnici, so podaljšali delovni čas do 16. oz. 17. ure.

Ob navedbah nekaterih medijev, da so pred nekaterimi poslovalnicami dolge vrste, so spomnili na trenutne epidemiološke razmere in spoštovanje zaščitnih ukrepov. “Zaradi tega se lahko v poslovalnici hkrati zadržuje le ena stranka, zato ponekod prihaja do daljših čakalnih vrst,” so navedli.

V Novi KBM so poudarili, da vse kartice delujejo. Spletno in mobilno bančništvo po njihovih navedbah delujeta nemoteno od ponedeljka zjutraj. “Morebitno počasnejše delovanje je lahko tudi posledica slabše spletne povezave ali drugih rednih razlogov, nepovezanih z migracijo,” so ocenili in dodali, da težave pri namestitvi aplikacije ne pomenijo, da ta ne deluje, “saj slednje redno spremljamo in motenj nismo zaznali”.

Nekaj težav so imele stranke z več karticami zaradi združevanja v eno. Nekateri so imeli težave s kodo PIN. Kot so pojasnili, so pri karticah strank nekdanje Abanke, ki so v drugi polovici lanskega leta zamenjale ali izgubile kartico ali jim je bila ta ukradena in so same spremenile PIN ali pa je veljavnost kartice potekla, ohranili PIN številko, ki je veljala pred julijem, torej na predhodni kartici. “A stranke smo o tem obvestili s sporočilom SMS,” so zatrdili.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so za STA povedali, da so prejeli vrsto pritožb potrošnikov, nekdanjih komitentov Abanke. “Ti so izpostavili probleme pri kartičnem poslovanju, z (ne)dostopom do računa in domnevno neupravičenim zaračunavanjem stroškov,” so povzeli. Dodali so, da so zato pred dnevi pisali Novi KBM, vsem potrošnikom pa v tem trenutku lahko svetujejo le, naj o tem nemudoma obvestijo svojo banko in jo pozovejo k razrešitvi zapleta.

Source
STA
Back to top button