Slovenija

Nekateri pravoslavni kristjani opolnoči dočakali novo leto

Pravoslavni kristjani, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so opolnoči dočakali prihod novega leta. Julijanski koledar, ki 13 dni zaostaja za gregorijanskim, priznavajo srbska, ruska in gruzijska pravoslavna Cerkev. V Sloveniji običajnih, vsaj javnih zabav letos zaradi ukrepov ob epidemiji ni bilo.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug so v Srbiji pravoslavno novo leto pričakali v skladu z epidemiološkimi ukrepi. V cerkvi sv. Save v Beogradu so imeli opolnoči liturgijo in molitve za blagoslov v novem letu. “Leto, ki je za nami, je bilo leto resnih preizkušenj, naš narod pa se je znašel pred resnim preizkusom vere, trpljenja, ljubezni in pomiritve,” so ob tem zapisali na spletni strani cerkve sv. Save.

Večji del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Poleg Srbske pravoslavne cerkve so tako opolnoči v novo leto vstopili verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button