Nekateri dijaki bi se v šole lahko vrnili že prihodnji teden

Na sestanku ministrstva za izobraževanje s predstavniki dijaške organizacije in srednjih šol so se vsi zavzeli za čim prejšnje varno odpiranje srednjih šol. O tem bo vlada odločala na sredini seji, mogoče je, da bi se vsaj nekateri dijaki v šole vrnili že prihodnji teden, je za STA dejala predsednica Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Maja Kalin.

Kot je povedala Kalinova, jasnega načrta za odpiranje srednjih šol še ni, ne glede tega kdaj, naj bi jih odpirali, ne glede tega kako se bodo dijaki lahko vrnili v šole. Na srečanju so po njenih besedah izpostavili, da bo avtonomija srednjih šol ob ponovnem odpiranju zelo velika, kar pomeni, da bodo šole na podlagi svojih zmožnosti ocenile, kako se bodo dijaki vrnili v šolo in kako bo organiziran pouk.

V DOS upajo, da bo obveščenost dijakov v prihodnje boljša, informacije pa bolj verodostojne in hitrejše. Vsi deležniki na sestanku so se zavzeli za hitro, a hkrati varno vračanje v šole, je dejala Kalinova. Po njenih besedah so tudi vsi na srečanju prisotni ravnatelji poudarili, da so že dlje časa pripravljeni na vračanje v šole, da ga sami podpirajo ter da vračanje v šole podpirajo tudi njihovi zaposleni. Da bodo poskusili pospešiti proces vračanja, so na srečanju zagotovili tudi na ministrstvu, kjer si želijo v prvi fazi vračanja maturantov, je dejala. V DOS si sicer želijo vračanja v šole, ampak tako, da bo pouk varen, ukrepi upoštevani in s tem noben dijak ne bo v nevarnosti.

Do današnjega bojkota pouka na daljavo, ki ga je spodbudila iniciativa Zahtevamo šolo, se niso opredelili. Njegova izvedba se namreč nekaterim dijakom ni zdela ustrezna, zato so udeležbo na njem prepustili odločitvi vsakega dijaka oziroma šole.

V sredo in četrtek sicer v DOS organizirajo lokalne posvete o vračanju v šole, na katerih bodo prisotni dijaki iz vseh slovenskih šol, ki bodo lahko povedali svoje predloge, zdravstvene in druge dileme in postavili vprašanja glede vračanja v šole. Te bodo nato v DOS naslovili na ministrstvo in druge pristojne organizacije. Opažajo, da se med drugim pojavlja strah, da bo po vrnitvi v šole tempo ocenjevanja prehiter in prezahteven, prav tako se pojavljajo tudi dileme glede izvedbe pouka.

Današnji sestanek bi sicer moral potekati prejšnji teden, a je bil prestavljen na danes, ko je na pobudo iniciative Zahtevamo šolo potekal bojkot pouka na daljavo. Udeležili so se ga tako ministrica za izobraževanje kot tudi predstavniki DOS, Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, Društva ravnatelj in predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je za STA povedala Ada Lana Derviševič iz iniciative Zahtevamo šolo, podatkov o tem, koliko dijakov se je danes udeležilo protesta, še nimajo. Po podatkih Planet TV se ga je udeležilo med 15.000 in 20.000 dijaki.

V iniciativi se srečanja niso udeležili, ker je bilo prestavljeno na dan napovedanega bojkota pouka. Se bodo pa v iniciativi o nadaljnjih korakih in morebitnem ponovnem bojkotu pouka v naslednjih dneh in tednih odločali glede na to, koliko njihovih zahtev bo uslišanih.

Source
STA
Back to top button