Naziv Ona 365 prejela skupina medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše

Poudarki zgodbe
  • Dogodek je potekal na spletni strani www.onaplus.si in je bil vnaprej posnet. Prireditev se je končala s pobudo uredništva One za podporo gibanja #nisisama in prošnjo, da v torek ob 18. uri s sporočilom #nisisama vsi stopimo na terase, balkone ali dvorišča in skupaj simbolično podpremo to gibanje.

Medijska hiša Delo je danes organizirala enajsto slavnostno razglasitev Ona 365. Naziv Ona 365 je prejela skupina medicinskih sester na covidnih oddelkih in v domovih za starejše, ki po mnenju strokovne komisije v nepredstavljivih okoliščinah požrtvovalno, s srcem in odgovornostjo skrbijo za vse, ki potrebujejo pomoč, in rešujejo življenja.

“Medicinske sestre in tehniki zdravstvene nege so temelj zdravstva. Med epidemijo covida-19 so izpostavljeni nečloveškim naporom in pričakovanjem, a podnevi in ponoči skrbijo, da tudi v nenormalnih okoliščinah bolniki čutijo, da so na tem svetu vedno ljudje, ki jim je mar. Čeprav tvegajo ne samo lastno varnost, temveč tudi zdravje svojih bližnjih, svoje delo opravljajo z občutkom globoke odgovornosti in odprtega srca. Za kaj se borijo? Za vse nas,” sta skupino predstavila strokovna komisija in uredništvo One ter Oneplus.

Priznanje sta v imenu skupine prejeli Janja Perme Hajdinjak z ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter Valerija Karneža iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, so zapisali v sporočilu za javnost.

Strokovna komisija je sicer prepoznala deset nominirank, katerih dela navdušujejo s širšimi družbenimi učinki. Med njimi so poleg zmagovalk še direktorica DEOS, Centra starejših Notranje Gorice Ana Petrič, pobudnica projekta Pomagajmo otrokom do toplega obroka Ajša Zdovc, Borova mama in ena od pobudnic ocene ustavnosti odloka o zaprtju šol Duška Milovanović in strokovna vodja programa Društva Kralji ulice Hana Košan.

Med nominirankami so bile tudi okoljska aktivistka in članica društva Eko Anhovo Mateja Sattler, infektologinja in zdaj že nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović, potapljačica in svetovna rekorderka v potapljanju na vdih Alenka Artnik, zgodovinarka in do nedavnega direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije Kaja Širok ter Nuša Stanič, prostovoljka, ki je s hrano za živali pomagala po potresu na Hrvaškem.

Urednica One in odgovorna urednica Oneplus Sabina Obolnar je letošnji izbor za Ono 365 označila kot poseben, saj v tako zahtevnih časih v ospredje stopajo ženske. “Izbor je poseben tudi zato, ker bi pravzaprav lahko skorajda na vseh deset mest imenovali skupine žensk, ki dejansko delajo neverjetne premike: medicinske sestre, zdravnice, učiteljice in še in še; na posebno mesto bi morali dati mame, ki so tudi medicinske sestre, zdravnice, učiteljice, šolajo otroke od doma, skrbijo za ostarele starše, imajo otroke s posebnimi potrebami … In imajo sebe,” je dejala Obolnarjeva.

Letos je uredništvo One bralke in bralce tudi prvič pozvalo, da sami predlagajo, katera ženska se jim je v preteklem letu najbolj vtisnila v spomin s svojim delom, pogumom, odločnostjo. Odzvali so se v velikem številu in daleč največ glasov je prejela Beovićeva, so zapisali.

 

Source
sta.si
Back to top button