Slovenija

Nadzor nad epidemijo: Ljudje kljub tesnim stikom hodijo na delo

Rizičnih stikov ne preverja nihče

Epidemija se ne umirja, vsak dan brez bližnjega pri nas ostane najmanj 30 družin. Na vprašanje zakaj pristojni opozarjajo, da mnogi kljub izpostavljenosti delajo.

“Ljudje kljub tesnim stikom z okuženimi hodijo na delo,” opažajo na Inštitutu za medicino dela in opozarjajo, da je za to krivo tudi pomanjkanje nadzora. Medtem ko v sosednjih državah spoštovanje karantene nadzirajo, vas v Sloveniji inšpektor ali policist lahko kaznujeta, ker nepravilno nosite masko. Tega, ali ste res v osamitvi, pa v državi ne preverja praktično nihče.

“Nekega neposrednega nadzora ne bo, vendar če vas bo nekdo ovadil, da ste hodili okrog, ali pa, bog ne daj, ste prodajali kruh v trgovini in se ve, da bi morali biti v karanteni doma, bo prišla do vas inšpekcija,” pravi Vesna Krstič Petrič iz Direktorat za javno zdravje pri ministrstvu za zdravje .

A na domača vrata zdravstveni inšpektorji skoraj ne trkajo več. Še avgusta so spoštovanje karantene preverili več kot 11.000-krat, novembra vsega 10-krat. Za to nimajo več pravne podlage. Ko epidemiologi niso več zmogli slediti stikom, je namreč vlada sredi oktobra ukinila karantenske odločbe. Kazen vas zato zdaj lahko doleti le, če vas nekdo prijavi, da karanteno kršite.

“Ukrepov se lahko držimo samo zato, ker nas bo nekdo nadziral ali kaznoval, lahko pa ugotovimo, da če smo bili z okuženo osebo in smo potencialno kužni, s tem lahko naredimo drugi osebi tako veliko škodo, da tega res ne želimo,” še dodaja Vesna Krstič Petrič.

In kako ozaveščeni in odgovorni smo? Septembra je bilo v državi manj kot 3 tisoč novih okuženih, tistim, ki so bili z njimi v tesnih stikih pa so izdali skoraj 29 tisoč odločb. November je prinesel več kot 41 tisoč novih primerov okužbe ‒ 14-krat več kot septembra. Novembra bi torej pričakovali tudi 14-krat več karantenskih potrdil ‒ dobrih 400 tisoč torej. A si je potrdilo prejšnji mesec zagotovilo le dobrih 12.500 ljudi.

Ljudje kljub tesnim stikom z okuženimi hodijo na delo, ugotavljajo na Inštitutu za medicino dela. “Delodajalec jih sili v delo, čeprav so definirani kot tesni stiki. Drugič, tudi če so tesni stik, dobijo le 80 odstotkov osebnega dohodka. Pri majhnih plačah je to ogromno. Doslej smo videli, da je ta ozaveščenost izjemno majhna, zanemarljiva. Ljudje preprosto ukrepe ignorirajo. Noben sistem ne deluje brez kontrole,” pa pravi Metoda Dodič Fikfak.

Ali pristojni razmišljajo, da bi nadzor spet omogočili? Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da ne, z vlade odgovora v sedmih dneh nismo dobili.

Via
STA
Source
rtv.si

Povezani Članki

Back to top button