Nadaljevanje cepljenja proti covidu-19, znova odprti tržnice, trafike in frizerski saloni

V nekaterih mestih tudi v tem tednu množično hitro testiranje

V nekaterih DSO-jih in zdravstvenih zavodih bodo tudi danes cepili proti covidu-19, predvsem zaposlene, ki jih v nedeljo ni bilo na delovnem mestu. Do 4. januarja lahko znova delujejo tržnice in trafike, vrata pa odpirajo tudi frizerski saloni.

V prvi pošiljki, ki je v Slovenijo prispela v soboto, je bilo 9570 odmerkov cepiva, večino pa so jih že porabili za cepljenje stanovalcev in najbolj izpostavljenih zaposlenih v domovih za starejše in zdravstvu, ki še niso preboleli covida-19. Ponekod pa bodo cepili tudi danes, predvsem zaradi zaposlenih, ki jih ob koncu tedna ni bilo na delovnem mestu, je v nedeljo ob začetku cepljenja napovedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Iz prve pošiljke cepiva je bilo sicer 550 odmerkov namenjenih v bolnišnice z intenzivnimi enotami za covidne bolnike. Prva cepljenja zaposlenih so v nedeljo že opravili tako v ljubljanskem kot mariborskem univerzitetnem kliničnem centru. Slovenja do konca leta pričakuje še novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v prihodnjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in pristojni pričakujejo, da bi do konca julija oz. avgusta cepili tudi do 1,2 milijona ljudi.

Na delu znova frizerji, odprte tudi trafike in tržnice

Znova se odpirajo frizerski saloni, trafike in tržnice. Njihovo delovanje je bilo onemogočeno s četrtkom, ko je morala vrata zapreti tudi večina nenujnih trgovin in storitvenih dejavnostih. Zaprte tako ostajajo avtopralnice, trgovine z oblačili, obutvijo, s tehničnim blagom, pa tudi knjigarne, papirnice in specializirane prodajalne z otroškim programom.

Frizerji so morali salone zapreti v sredo. Po zadnjem odloku lahko zdaj znova delajo do 4. januarja. Foto: Reuters

Med izjemami, ki lahko delajo, so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne in prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki. Odprti so lahko tudi kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta in dostavne službe. Pod strogimi pogoji se lahko izvajajo tudi verski obredi.

Še naprej velja začasna prepoved ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev. So pa med izjemami poleg knjižnic in ogleda kulturne dediščine na ograjenih odprtih javnih površinah v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko tudi muzeji in galerije. Ti bodo svoje storitve lahko ponujali v osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in po novem še v primorsko-notranjski statistični regiji.

Uporaba maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih prostorih, na odprtih javnih krajih pa, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra oziroma tri metre pri izvajanju individualne športne vadbe.

Foto: Ana Kovač

Ponekod tudi v tem tednu množično hitro testiranje

V nekaterih krajih po Sloveniji pa bo tudi danes na voljo brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom, ki se je v večjem delu države začelo že v prejšnjem tednu. Zanimanje ljudi je bilo precejšnje. V tem tednu bodo na vrsto med drugim prišli prebivalci primorsko-notranjske regije in Bele krajine.

Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.

 

Seznam lokacij množičnega testiranja

V Črnomlju bo množično testiranje na voljo 28. in 29. 12. 2020 od 9. do 17. ure.

V Cerknici bo množično testiranje omogočeno 28. 12. 2020 od 9. do 17. ure.

V Ilirski Bistrici se množično testiranje izvaja 29. 12. 2020 od 9. do 17. ure.

V Postojni se množično testiranje izvaja 29. 12. 2020 od 9. do 17. ure.

V Pivki bo množično testiranje omogočeno 28. 12. 2020 od 9. do 17. ure.

V Sežani bo množično testiranje na voljo 28. in 29. 12. 2020 od 9. do 17. ure.

V Medvodah na tržnici se bo s hitrimi testi mogoče testirati 29. 12. 2020.

-Vir: Ministrstvo za zdravje

Via
STASTA_2
Source
MMC
Back to top button