Na Žužemberškem se drevi začenjajo 22. Trški dnevi

S slavnostnim prižigom oglarske kope na Srednjem Lipovcu pri Žužemberku se bodo drevi ob 18. uri začeli tradicionalni žužemberški 22. Trški dnevi, največja in najodmevnejša kulturna ter rekreativno-turistična prireditev v Suhi krajini. Zasnovani so kot preplet preteklosti in sedanjosti, na različnih prizoriščih bodo potekali do vključno 19. julija.

Po podatkih predsednika Turističnega društva Suha krajina Vlada Kostevca bodo v programu Trških dni zaradi epidemije covida-19 letos nastopili le slovenski izvajalci in umetniki. Skupaj bodo gostili približno 200 nastopajočih, prireditve Trških dni pa je v letih pred epidemijo skupaj obiskalo tudi več kot 4500 obiskovalcev, je dodal.

V program so vključena skorajda vsa društva in organizacije z območja žužemberške občine, žužemberški srednjeveški dan pa se uvršča med največje tovrstne prireditve v državi. Ima tudi najdaljšo tradicijo, je Kostevc opozoril za STA.

V nadaljevanju Trških dni bodo med drugim odprli modernizirano žužemberško ulico Dolga vas, pripravili bodo predstavitev projekta kratke prehranske verige, srečanje predsednikov društev, klubov in organizacij Občine Žužemberk, predstavo za otroke, strokovna in poljudna predavanja, razstave, tekmovanja, likovno srečanje, suhokrajnsko tržnico, predstavitev domače kulinarike, mednarodno tekmovanje v kuhanju ješprenja, predstavitev starodobnih vozil, pokušino domačega vina, osrednjo slovesnost ob občinskem prazniku in zabavne prireditve.

Do zaključnega ponedeljka, 19. julija, se bo zvrstil še niz prireditev, katerih višek bo dan pred tem, 18. julija, prinesla osrednja nedeljska prireditev oz. 22. srednjeveški dan na gradu Žužemberk z viteškimi skupinami, njihovimi boji, s srednjeveško tržnico, prigodno glasbo in podobnim.

Sklop prireditev žužemberških Trških dni bodo končali s tradicionalno ponedeljkovo spominsko uro, na kateri se bodo spomnili Rozalije Sršen ali Zalle Zarana, prve slovenske hollywoodske filmske igralke, ki se je leta 1897 rodila v Žužemberku. Gostja spominske ure bo igralka Mojca Fatur.

Trške dneve poleg žužemberškega turističnega društva prirejajo še tamkajšnja občina, domači gasilci in druga suhokranjska društva, je še povedal Kostevc.

Trških dni zaradi epidemije covida-19 lani niso pripravili.

Source
STA
Back to top button