EUAktualnoSlovenija

Na zemljevidu ECDC Slovenija nič več povsem temno rdeča

Na danes posodobljenem zemljevidu Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) Slovenija ni nič več obarvana povsem temno rdeče, kar se je zgodilo prvič po septembru lani. Vzhodna polovica države je po novem obarvana rdeče. Zemljevid ECDC je sicer vse bolj siv, saj približno polovica držav opravlja premalo testiranj.

 

 

Slovenija je bila vse od 23. septembra lani v celoti temno rdeča, kar pomeni najvišjo stopnjo tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Zdaj pa je prvič po skoraj osmih mesecih vzhod države znova obarvan rdeče, kar pomeni nekoliko boljše epidemiološke razmere.

V začetku februarja so se sicer spremenila merila, na podlagi katerih pripravljajo epidemiološki zemljevid. Od tedaj upoštevajo tudi delež cepljenih v posamezni regiji.

Zaradi vključitve deleža cepljenih v izračun so tako s temno rdečo barvo na zemljevidu ECDC označena območja, kjer 14-dnevna incidenca okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev presega 300 (prej 500). Z rdečo barvo so označena območja, kjer je 14-dnevna incidenca med 100 in 300. Pred tem je morala biti ta med 200 in 500. Oranžna in zelena barva pomenita boljše razmere.

V zadnjih dveh mesecih se sicer na zemljevidu povečuje število sivo obarvanih držav oziroma območij, kar pomeni, da ne opravljajo dovolj testiranj na novi koronavirus ali pa da ni na voljo dovolj podatkov. Med tistimi, ki so še vedno obarvane, pa je večina temno rdečih, vključno z Avstrijo, Italijo, Francijo in Portugalsko.

Namen zemljevida ECDC je sicer predvsem podpora državam članicam pri upoštevanju priporočil Sveta EU glede omejitev za potovanja po Evropi, ki so jih uvajale zaradi pandemije covida-19. Ta pa so zdaj tako in tako večinoma v celoti odpravljena.

Od začetka tedna v skladu s smernicami ECDC in Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) uporaba zaščitnih mask ni obvezna niti na letališčih in letalih.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button