Na vrhu Reporterjeve lestvice 100 vplivnih Slovencev tokrat premier Janša

Tednik Reporter je za letošnjega najvplivnejšega Slovenca razglasil premierja Janeza Janšo. Drugo mesto na lestvici 100 najvplivnejših je zasedel predsednik Uefe Aleksander Čeferin, tretje predsednik republike Borut Pahor. Sledijo drugi funkcionarji in gospodarstveniki, na lestvico so se uvrstili tudi bolj izpostavljeni obrazi iz časa epidemije.

V uredništvu revije so visoko uvrstili predvsem predstavnike vlade. Tako je četrto mesto zasedel podpredsednik vlade, predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin, peto pa podpredsednik vlade, predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Šesto mesto je pripadlo predsedniku DZ Igorju Zorčiču, sedmo pa ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju. Osmo mesto po vplivnosti je zasedel minister za notranje zadeve Aleš Hojs, deveto minister za finance Andrej Šircelj, deseto pa minister za zdravje Janez Poklukar.

Med gospodarstveniki je najvišje, 24. mesto, zasedel predsednik sosveta Kolektorja, sicer pa tudi direktor časnika Delo Stojan Petrič. Drugo mesto po vplivnosti med gospodarstveniki je zasedel predsednik uprave Krke Jože Colarič (25. mesto). Tretji najvplivnejši gospodarstvenik, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, se je uvrstil na 32. mesto. Med gospodarstvenicami se je najvišje uvrstila predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič (34. mesto).

Najvplivnejša ženska pri nas je sicer po presoji uredništva postala predsednica Zdravniške zbornice in nekdanja vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović (20. mesto). Druga najvplivnejša ženska pa je postala trenutna vodja svetovalne skupine Mateja Logar (31. mesto). Na lestvico najvplivnejših Slovencev se je tokrat uvrstil še en obraz epidemije, in sicer epidemiolog Mario Fafangel, ki je zasedel 27. mesto.

Med predstavniki pravosodja je po oceni Reporterja najbolj vpliven predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez (14. mesto), sledi pa mu generalni državni tožilec Drago Šketa (16. mesto).

Med predstavniki sindikatov je najvišje mesto zasegel glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, in sicer 57. mesto. Druga najvišje uvrščena sindikalistka pa je postala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Lidija Jerkič (76. mesto).

Na lestvico so se uvrstili tudi predstavniki verskega življenja, denimo ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki je na 35. mestu. Na njej je med drugim najti tudi posameznike z medijskega področja in posamezne predstavnike javnega sektorja.

Kot so še zapisali pri Reporterju, so v uredništvu lestvico sestavili na podlagi ocene vpliva, ki izvira iz posameznikovega položaja in subjektivne ocene njihovega neformalnega vpliva.

Source
STA
Back to top button