Slovenija

Na Vrhniki bodo začeli gradnjo enote za dnevno varstvo

Na območju nekdanje vojašnice na Stari Vrhniki bodo dopoldne postavili temeljni kamen enote za dnevno varstvo Vrhnika. Objekt bo namenjen zagotavljanju dnevnega varstva 12 starejših od 65 let, saj v matičnem domu za to nimajo ustreznih pogojev. Ocenjena vrednost projekta je dobrih milijon in pol evrov, so sporočili iz Doma upokojencev Vrhnika.

Nekaj manj kot polovica oz. 717.383 evrov bo zagotovljenih iz evropskih sredstev, pridobljenih iz razpisa ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Razliko ocenjene vrednosti projekta pa bodo v domu zagotovili sami, so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbah doma bo nova enota stala na bližnjem območju nekdanje vojašnice, ki ga je ministrstvo za obrambo s sklepom vlade brezplačno preneslo v upravljanje doma. Na razpisu je bilo za gradnjo projekta izbrano podjetje Gitri, zgraditi pa jo je treba do oktobra prihodnje leto, so še zapisali.

Glavni cilj investicijskega projekta je po navedbah doma vlaganje in posledično izboljšanje kakovosti skupnostnih, neinstitucionalnih storitev oskrbe starostnikov z namenom krepitve deinstitucionalizacije v Sloveniji. Z novo enoto pa bodo starostnikom med drugim omogočili tudi neposredno osebno pomoč in nego ter posledično višjo kakovost bivanja. Kot so še navedli, bo nova enota med drugim pripomogla tudi h krepitvi sodelovanja med institucijami in nevladnimi organizacijami za povečanje socialne vključenosti in dostopnosti do storitev na lokalni ravni.

Dogodka se bosta med drugim udeležila tudi minister za delo Janez Cigler Kralj in minister za obrambo Matej Tonin.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button