Na volitvah na avstrijskem Koroškem zmaga za Sadovnika in Enotno listo v Globasnici

Poudarki zgodbe
  • Volitve so sicer potekale v skupno 132 občinah na avstrijskem Koroškem. Zmagovalci občinskih volitvah na avstrijskem Koroškem so avstrijski socialdemokrati, ki so dobili 39,2 odstotka glasov podpore, ljudska stranka (ÖVP) je prejela 27,5 odstotka glasov, svobodnjaki (FPÖ) 14,2 odstotka, Zeleni 2,1 odstotka in Team Kärnten 1,7 odstotka. Ostale stranke so skupno prejele 14,8 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 73,81-odstotna.

Bernard Sadovnik je bil na nedeljskih lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem znova izvoljen za župana občine Globasnica. Zgodovinski uspeh je v tej občini dosegla tudi Enotna lista, ki je prvič osvojila absolutno večino, poroča avstrijska ORF. V 28 od skupno 132 koroških občin bo sicer potreben še drugi krog, ki bo 14. marca.

Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), ene od krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, je tokrat zmagal že v prvem krogu. Prejel je nekaj manj kot 65 odstotkov glasov in gladko premagal tekmeca Manfreda Slanitza in Simona Harricha, poroča ORF.

Velik uspeh v tej občini je dosegla tudi Enotna lista, zbirna stranka slovenske narodne skupnosti ter regionalna stranka. Prvič bo imela absolutno večino v občinskem svetu in sicer osem občinskih svetnikov.

Enotna lista je bila uspešna tudi v Bilčovsu, kjer je dobila tri mandate v občinskem svetu, enega več kot leta 2015, še poroča ORF.

Župan Železne Kaple Franc Jožef Smrtnik bo medtem moral v drugi krog, kjer se bo pomeril s protikandidatko Elisabeth Lobnik iz vrst socialdemokratov (SPÖ). Slednja je prejela tudi za odtenek več glasov od Smrtnika – 44,71 odstotka, sedanji župan pa 43,48 odstotka. Smrtnikova Kapelška lista je izgubila tudi en mandat v občinskem svetu, navaja ORF.

Skupno bo imela Enotna lista v 21 občinah na jugu avstrijske Koroške 59 občinskih svetnikov, je objavljeno na spletni strani Enotne liste.

Volitve so sicer potekale v skupno 132 občinah na avstrijskem Koroškem. Zmagovalci občinskih volitvah na avstrijskem Koroškem so avstrijski socialdemokrati, ki so dobili 39,2 odstotka glasov podpore, ljudska stranka (ÖVP) je prejela 27,5 odstotka glasov, svobodnjaki (FPÖ) 14,2 odstotka, Zeleni 2,1 odstotka in Team Kärnten 1,7 odstotka. Ostale stranke so skupno prejele 14,8 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 73,81-odstotna.

V 28 občinah avstrijske Koroške bo potreben drugi krog, med drugim v Celovcu, Špitalu ob Dravi in Šmohorju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Zaradi zgodovinsko rekordne udeležbe na predčasnih volitvah in volitvah po pošti, kar je posledica pandemije covida-19, bodo končni rezultati za Celovec in Beljak znani šele danes zvečer.

V Celovcu se bosta v drugem krogu najverjetneje pomerila sedanja županja Maria-Luise Mathiaschitz iz vrst socialdemokratov (SPÖ) in njen predhodnik na položaju Christian Scheider, ki je pred volitvami prestopil iz stranke FPÖ v stranko Team Kärnten. V prvem krogu je prejel največ glasov, še poroča APA.

Na volitvah v mestni svet v Celovcu je sicer največ, 30 odstotkov glasov osvojila SPÖ, sledijo pa Team Kärnten s 24,6 odstotka, ÖVP s 14,6 odstotka, FPÖ z 11,7 odstotka, Zeleni z 8,7 odstotka in stranka Neos s 5,8 odstotka.

V Špitalu ob Dravi se bosta vnovič pomerila sedanji župan Gerhard Pirih (SPÖ) in Gerhard Köfer (Team Kärnten), v Šmohorju pa sedanji župan Siegfried Ronacher (SPÖ) in Leopold Astner iz ljudske stranke (ÖVP).

V Beljaku je županu Güntherju Alblu uspelo zmagati že v prvem krogu, v Volšperku pa bo Hannes Primus (SPÖ) prav tako ponovil mandat, še poroča APA.

Source
STA
Back to top button