Na vojaški vaji na Poljskem bo sodelovala tudi Slovenska vojska

Na Poljskem bo med 29. februarjem in 18. marcem potekala mednarodna vojaška vaja Zmaj 24, na kateri bo sodelovala tudi motorizirana četa Slovenske vojske, izhaja iz sporočila po današnji seji vlade. Vaja bo potekala v okviru največje vojaške vaje zveze Nato po koncu hladne vojne imenovane Neomajni branilec (Steadfast Defender).

Vlada se je danes seznanila z informacijo o podpisu tehničnega dogovora glede vojaške vaje Zmaj 24 na Poljskem. Splošni namen dogovora je zagotovitev zakonskih, finančnih in logističnih okvirov za potrebe vojaškega usposabljanja. Vključuje tudi podporne zagotovitve države gostiteljice silam sodelujočih držav.

Vaja Zmaj 24 bo potekala pod okriljem vojaške vaje Nata Neomajni branilec, ki se je začela konec januarja in bo trajala do 31. maja.

V največji Natovi vaji po koncu hladne vojne bo skupno sodelovalo 90.000 vojakov iz vseh 31 članic zavezništva in kandidatke Švedske. Med njimi bo tudi približno 200 pripadnic in pripadnikov različnih enot Slovenske vojske, ki bodo sodelovali tudi na vajah Kobra 24 in Črni labod 24.

Vaja Neomajni branilec je največja Natova vaja po vaji Reforger iz leta 1988. Potekala bo na območju od Severne Amerike do Natovega vzhodnega krila v Evropi. V njej bo sodelovalo 50 vojaških plovil, 80 letal in več kot 1100 bojnih vozil.

Njen osrednji scenarij bo simulacija ruskega napada na članice zavezništva, kar bi sicer sprožilo 5. člen severnoatlantske pogodbe o skupni obrambi, po katerem napad na eno zaveznico pomeni napad na vse.

Preverite tudi
Close
Back to top button