Na uradnem obisku v Sloveniji nemška obrambna ministrica

Na uradnem obisku v Sloveniji se danes mudi nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer. Z gostiteljem, obrambnim ministrom Matejem Toninom, bosta med drugim govorila o aktualnih varnostnih vprašanjih, varnosti na Zahodnem Balkanu in slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije, napovedujejo na obrambnem ministrstvu.

Obisk nemške obrambne ministrice, ki je v Slovenijo prispela v nedeljo, pomeni potrditev dolgoletnega odličnega in razvejanega sodelovanja med državama. Poleg tega predstavlja priložnost za poglobitev dvostranskega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju, so zapisali na Morsu.

Ministra bosta izmenjala stališča o aktualnih varnostnih vprašanjih, obrambnih reformah ter drugih vprašanjih, ki so v interesu obeh držav. Med temami pogovorov bosta še regionalno sodelovanje, predvsem z vidika ohranjanja stabilnosti in varnosti na Zahodnem Balkanu, ter sodelovanje obeh držav v mednarodnih operacijah in misijah.

Tonin bo Kramp-Karrenbauerjevi predstavil tudi šestmesečni načrt slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki se bo začelo v četrtek, na obrambnem področju. Nemčija in Slovenija sicer skupaj s Portugalsko sestavljata tudi trio predsedujočih držav.

Govorila bosta še o sodelovanju Nemčije in Slovenije na področju skupne varnostne in obrambne politike EU v projektih stalnega strukturnega sodelovanja (PESCO) in strateškem kompasu, so navedli na obrambnem ministrstvu.

Nemško obrambno ministrico bo danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, napovedujejo v njegovem uradu.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button