Na spletnem koncertnem prizorišču Zelena oaza trije glasbeni nastopi

Na spletu je zaživelo “prav posebno koncertno prizorišče” Zelena oaza, v sklopu katerega so na pobudo festivalov Sajeta Art & Music Festival in Ubrane note v torek zaigrali Acamar trio. Cikel glasbenih nastopov danes nadaljuje mlada goriška zasedba Kavasutra, v četrtek pa bo Zeleno oazo v prazničnem vzdušju zaokrožil duo Hostnik pa Krečič.

Kot so organizatorji zapisali v obvestilu za medije, se je Zelena oaza razrasla tiho in neopazno, v času “vsesplošnega družbenega mrtvila, socialne distance in prepovedi javnega zbiranja”. Iniciativa poskuša z združitvijo in predstavitvijo raznovrstnih glasbenih korenin mladih domačih ustvarjalcev v domove vnesti primanjkljaj živih koncertnih doživetij.

Kot prva se je predstavila slovensko-italijanska jazzovska zasedba Acamar trio, pod vodstvom tudi v tujini uveljavljenega saksofonista Ceneta Resnika. Trio sestavljata še Giorgio Pacorig na rhodes klaviaturah in efektih ter Urban Kušar na bobnih in zvočilih. Zasedba goji avtorsko glasbo na presečišču jazza in improvizirane glasbe.

Drevi sledi perspektivna mlada goriška zasedba Kavasutra, ki “samosvoje udejstvuje” izkušnje in lekcije iz zasedbe Kombo Zlatka Kaučiča. Kavasutra je mlad kvartet, sestavljen iz izbranih članov zasedbe Kombo C, ki že tri leta družno improvizira in sklada v okviru Kreativne cone Vrtojba blizu Nove Gorice.

Po besedah organizatorjev igrajo nežen, a pustolovsko humoren spoj jazza in rocka. V zasedbi so Žiga Ipavec (bobni), Anton Lorenzutti (električna kitara, vokal), Ajk Vremec (električna kitara, vokal) in Timi Vremec (bas kitara).

Spletni cikel bo v četrtek zaokrožil duo Hostnik pa Krečič, “etno-šansonjerska atrakcija domače grude”. Tomaž Hostnik je koncertni pianist, šansonjer, pesnik in avtor glasbe za najrazličnejše priložnosti z izjemno obsežnim opusom, Matija Krečič pa je violinist, skladatelj in aranžer, ki deluje v več glasbenih slogih ter sodeluje z mnogimi umetniki in glasbenimi skupinami. V duu Krečič-Hostnik igrata Krečičevo glasbo, duet Hostnik pa Krečič pa izvaja Hostnikov opus.

Konec leta 2019 sta posnela ploščo Mačahe. Na njej je izbor Hostnikovih šansonov in haiku šansonov, ki jih avtor pripoveduje v jeziku, kot ga govorijo doma, na Suhi. Zgodbe so vseh vrst – take o ljubezni, pijači, odnosih, minevanju, Oplu, kravjih štrikih.

Koncerte prenašajo ob 20. uri na spletnih platformah Facebook, Twitch in YouTube festivala Sajeta.

Source
sta.si
Back to top button