Na slovenskih smučiščih po odpravi številnih omejitev danes večji obisk

Slovenska smučišča prvi dan od ukinitve omejevanja prehoda med občinami in regijami začenjajo z opazno večjim obiskom, ki še vedno poteka ob spoštovanju ukrepov za preprečitev širjenja okužbe. Kot poudarjajo ponudniki, jim gre trenutno na roke sončno in mrzlo vreme, še posebej pa si ta teden veliko zaradi počitnic obetajo tisti na vzhodu države.

Povsod so povečano število obiskovalcev opazili že konec minulega tedna, še vedno pa tistim, ki niso predhodno opravili testiranja na morebitno okužbo s covidom-19 večinoma omogočajo hitro testiranje ob prihodu.

Na Mariborskem Pohorju med počitnicami računajo na dober obisk, zlasti v tem tednu, pa tudi naslednji teden, ker je od danes mogoče tudi prehajanje regijskih meja. Kot je za STA povedal Miha Rubin iz Marproma, so že konec tedna našteli okoli 4000 obiskovalcev, danes pa do poldneva okoli 1500 in s tem občutno več kot prejšnji ponedeljek.

“Vsem obiskovalcem bomo tudi v teh dneh omogočali, da pred vstopom na smučišče opravijo brezplačno hitro testiranje. Ta teden bo potekalo v ponedeljek in sredo na spodnji postaji gondole, v soboto pa tudi na zgornji,” je povedal Rubin in dodal, da so trenutno odprta skoraj vsa njihova smučišča, zato ne pričakujejo, da bi bila gneča prevelika za zagotavljanje vseh predpisanih ukrepov.

Na Rogli je danes prvič letos pravo zimsko vzdušje, smuka pa po besedah Romana Kejžarja iz Uniturja odlična, saj obratujejo skoraj vse naprave. Po njegovih besedah se zelo pozna sprostitev občinskih meja, zato je obisk danes celo večji kot je bil konec tedna, ko so našteli po okoli tisoč smučarjev dnevno.

“Seveda pa ni tiste gneče, ki smo je pri nas vajeni v običajnih šolskih počitnicah, ko so odprte in polne vse hotelske zmogljivosti in apartmaji. Letos gre predvsem za domače dnevne obiskovalce. Čez vikend smo pričakovali celo nekaj več smučarjev, zato pa smo danes lahko zelo zadovoljni,” je dejal Kejžar in spomnil, da bodo v času počitnic vsak dan organizirali tudi nočno smuko, urejene pa so vse tekaške proge. Brezplačno hitro testiranje je na voljo vsak dan med 8. in 11. uro.

Z obiskom in vzdušjem so zadovoljni tudi na Kopah, kjer prav tako beležijo veliko rast števila smučarjev. Kot je za STA povedal direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž, so najbolj veseli, da je danes začel veljati odlok o tem, da testiranje zadošča enkrat tedensko. Na vstopni točki na smučišče vsak dan med 8. in 12. uro izvajajo testiranja.

Lep obisk so zabeležili že v soboto in nedeljo, ko je k njim prišlo dnevno po okoli 650 smučarjev, podobno je bilo tudi danes dopoldne. Opaziti je tudi več smučarjev iz drugih delov države, zlasti vzhodnega, kje so trenutno počitnice. “Vsi upoštevajo zdravstvene ukrepe, če kdo morda ne, pa ga na to prijazno opozorimo,” je dejal Paradiž in dodal, da so vse naprave pri njih odprte.

Še eno štajersko smučišče je na Golteh, kjer pa so minuli konec tedna s smučarsko sezono po daljšem času šele začeli. Na prvi dan novega leta so prvi odprli in zagotovili hitro testiranje, po petih dneh obratovanja pa so se odločili za zaprtje, saj je bilo poslovanje po besedah direktorice Suzane Srdić povsem nerentabilno.

Tudi pri njih bo večino dni, zlasti v petek, soboto in nedeljo, na voljo hitro testiranje pri spodnji postaji nihalke, kako bo med tednom, pa bodo še videli, saj je po besedah Srdićeve precej težko dobiti izvajalca. Prve tri dni so so dnevno našteli po 500 smučarjev, tej številki se bodo zelo približali tudi danes, nad čimer so pozitivno presenečeni.

Na smučiščih v zahodnem delu države je danes prav tako živahno, čeprav si še večji obisk obetajo naslednji teden, ko na šolske počitnice odhajajo otroci iz tistega konca Slovenije. Na Krvavcu, kjer hitrih testov ne izvajajo, saj niso uspeli najti zunanjega izvajalca, pravijo, da je okoli tega še nekaj zmede, vseeno pa je obisk danes in čez konec tedna opazno boljši.

Kot je za STA povedal vodja marketinga Luka Vrančič, je obisk ob lepem in ne prehladnem vremenu soliden, a daleč od tistega v običajnih letih. “Danes je bilo kar precej klicev tudi iz drugih delov Slovenije,” je dejal in ob tem dodal, da se ljudje večinoma držijo vseh predpisanih ukrepov. Upa, da jim bo zima odslej vendarle naklonjena ter da bodo obratovali skoraj do prvomajskih praznikov.

V Kranjski Gori so prav tako veseli, da rezultati hitrih testov odslej veljajo teden dni ter da lahko brez njih smučajo tisti, ki so covid-19 že preboleli ali bili cepljeni. Ob koncu tedna so našteli kar lepo število smučarjev, še več pa jih pričakujejo naslednji teden, ko bodo počitnice na zahodu.

Zaradi zaprtih hotelov namreč trenutno lahko računajo zgolj na dnevne goste, za slednje pa so organizirali plačljivo testiranje za 15 evrov, saj jim ni uspelo najti brezplačnega izvajalca. Tega je mogoče opraviti med 8.30 in 11.30 uro.

Na visokogorskem smučišču Kanin se zaradi obilice snega trenutno še vedno pripravljajo na zagon naprav, medtem ko so na Voglu prav tako trenutno že idilične razmere. Hitra testiranja v ponedeljek in sredo izvajajo med 8. in 9. uro, ob koncih tedna pa med 7. in 10. uro v kulturnem domu J. Ažmana v Bohinjski Bistrici. V Cerknem bodo smučišče odprli v petek.

Source
STA
Back to top button