AktualnoSlovenija

Na seji preiskovalne komisije tudi o domnevi, da je bil Počivalšek obveščen o hišnih preiskavah

Pred komisijo DZ, ki preiskuje sum političnega vmešavanja v delo policije, so danes pričali nekdanji vodilni v NPU, ki so spregovorili o pritiskih v času nadzorov nad NPU ter svojih razrešitvah in premestitvah. Na seji so se ukvarjali tudi z vprašanjem, ali je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek vnaprej obveščen o hišni preiskavi pri njem.

Pred poslance je kot prva priča stopil nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič, ki ga je takratni generalni direktor policije Anton Travner razrešil maja lani, po sklepu sodišča pa je bila njegova razrešitev nezakonita. Pojasnjeval je okoliščine svoje razrešitve in članom preiskovalne komisije povedal, da je Travner od njega najprej zahteval, da podpiše odstopno izjavo, pri čemer mu je ponujal druga delovna mesta, tudi takšna, ki sploh niso v njegovi pristojnostih, denimo na konzularnih predstavništvih v tujini. Muženič je odstop zavrnil, nato pa so ga razrešili s položaja.

Kdo se je odločil za njegovo zamenjavo, Muženič ne more sklepati, saj se je pogovarjal le s Travnerjem, pa še ta mu je dejal le, da “tako ne moremo delati skupaj”. Poleg tega se je tedaj s Travnerjem srečal prvič ali drugič, saj se s tedanjim direktorjem policije nikoli ni pogovarjal o delu NPU. Da predstojnika “eno leto ne zanima, kaj dela ena od njegovih enot”, je po Muženičevem mnenju nenavadno.

Po razrešitvi je bil Muženič najprej premeščen v službo generalnega direktorja policije, kjer naj bi se ukvarjal s pripravo zakonodaje, a je v nekem trenutku prenehal dobivati gradiva in pozneje izvedel, da pri tem ne sodeluje več. Nato pa so ga premestili v Policijsko akademijo v Tacnu, a mu niso dodelili nalog, ki bi jih tam opravljal. Potem pa je na iniciativo Policijske akademije in lasten interes pridobil habilitacijo za visokošolskega učitelja in tam zdaj predava.

V Tacnu so se znašle tudi druge današnje priče, nekatere so imenovali v delovni skupini za migracije in za reševanje zaostankov na Policijski upravi Ljubljani. Tja sta bila premeščena tudi pomočnik direktorja NPU David Antolovič in vodja preiskav na NPU Igor Kekec, ki sicer uradno še zasedata svoji mesti, a tega dela ne opravljata več. Antolovič je pojasnil, da so dobili le elektronsko sporočilo s sklepom o imenovanju v skupino za reševanje zaostankov, vse prejšnje naloge pa so morali opustiti in se preseliti v Tacen.

Že prej je bil imenovan v delovno skupino za migracije, pri čemer je tedanji v. d. generalnega direktorja NPU Uroša Lepoša poskušal doseči, da njegovega imena na seznamu ne bi bilo, a se je to “čudežno” pojavilo v sklepu vlade. Vseh šest imenovanih v to skupino, med njimi tudi nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, so od tedanjega v. d. direktorja policije Andreja Juriča zahtevali pojasnila, a jih niso dobili, je povedal Antolovič. Glede domnevnega seznama “za odstrel”, na katerem naj bi bili moteči zaposleni, ki bi jih premestili v Tacen, pa je Antolovič dejal, da je dobil osebno opozorilo, “naj pazi nase, ker je na vrhu”.

Priče so spregovorile tudi o številnih nadzorih nad NPU, ki so v zvrstili v kratkem času. Po Antolovičevih besedah so hromili delo NPU, saj jim je ob pojasnjevanju preteklega dela zmanjkovalo časa za sprotno. Enako je potrdil nekdanji v. d. direktorja NPU Lepoša, ki je opozoril, da so bili v dveh mesecih na NPU trije nadzori, kar je enako številu nadzorov od začetka delovanja NPU. Lepoša je sicer kot v.d. direktorja NPU odstopil po dveh mesecih, kot je danes pojasnila, se je za to odločil ravno zaradi nadzorov, ki so hromili delo NPU, nekaterih kadrovskih potez. Zmotila ga je namreč Antolovičeva premestitev v Tacen, kdo in zakaj se je zanjo odločil, pa Lepoša ne ve.

Antolovič je še pojasnil, da je bil prvi nadzor odrejen na dan preiskovalnih aktivnosti v zvezi z nabavo zaščitne opreme, ko so kriminalisti NPU opravili hišno preiskavo pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. To preiskavo, pa tudi preiskavo v zadevi Roka Snežiča, je vodil Igor Kekec, ki pa dela v NPU ne opravlja več. Tudi on je bil namreč premeščen v delovno skupino za odpravo zaostankov v Tacen in je bil s primerov umaknjen.

Na vprašanje predsednika komisije Rudija Medveda (LMŠ), ali so med samo preiskavo v zadevi ministra Počivalška zaznali kakšen dokaz, da je bil minister vnaprej obveščen o hišni preiskavi, je Kekec danes odgovoril: “Do hišnih preiskav zagotovo ne. Za stvari, ki smo jih izvajali v hišni preiskavi, lahko to domnevo potrdim. Vendar gre za predkazenski postopek, ki še vedno poteka. O teh zadevah ne morem govoriti, saj bi s tem razkril, kaj vse je bilo najdeno pri hišnih preiskavah oziroma ugotovljeno pri teh hišnih preiskavah.”

Povedal je tudi, da so v hišni preiskavi zasegli tudi ministrov telefon, a Počivalšek ni dal dovoljenja za njegovo odklepanje oziroma vstopnega gesla, zato so telefon na odklepanje poslali v tujino. Kekca so spraševali tudi, ali drži, da so pri Počivalšku našli list papirja z navodili, kako ravnati v primeru hišnih preiskav, a tega ni mogel potrditi.

Kot je v izjavi za medije po seji povedal Medved, imajo zanesljive informacije, ki niso “iz trte izvite”, da takšen papir res obstaja. Potrditev so namreč dobili iz več med seboj nepovezanih virov, zato bodo v komisiji ta dokument tudi uradno zahtevali.

Kekec je odgovarjal tudi na vprašanje glede domneve, da je bil tudi Snežič vnaprej obveščen o hišni preiskavi. V. d direktorice NPU Petra Grah Lazar se je sicer zaradi poznanstva s Snežičem umaknila iz preiskave, a je po Kekčevih besedah za hišno preiskavo morala vedeti, saj so morali na NPU zagotoviti spremembe v organizaciji dela. “Kaj je povedala, če je povedala, to so moje domneve, špekulacije, ne vem,” je dodal Kekec.

Današnja zaslišanja so po Medvedovih besedah pokazala, da se domneve, ki so jih predstavili ob ustanovitvi komisije, potrjujejo še v bistveno večjih razsežnostih. “Že to, kar smo slišali danes, je dovolj, da lahko trdimo, da gre za brutalno kadrovanje v vrstah policije,” je poudaril Medved. Po njegovih besedah vse skupaj vpliva na potek preiskav, ki so za vladajočo politiko moteče. Vodstvo policije namreč ljudi umika “v neke delovne skupine, ki niso popolnoma nič drugega kot odlagališče profesionalnih policistov, ki niso povšeči vladajoči politiki”.

Tudi na podlagi današnjih pričanj bo komisija razširila nabor prič, obstaja pa tudi možnost, da bo katera dobila status preiskovanca, je še napovedal Medved.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button