RekreacijaAktualnoSlovenijaGospodarstvo

Na Rogli v tej zimi 60 odstotkov manj smučarjev

Na Rogli so letošnjo smučarsko sezono zaključili z začetkom enajstdnevnega vnovičnega zaprtja države zaradi epidemije. Okrnjena sezona je bila glede na število smučarjev za 60 odstotkov slabša, hotelske zmogljivosti pa praktično prazne. Čas so v družbi Unitur izkoristili tudi za vzdrževalna dela, upe pa zdaj polagajo v uspešnejšo poletno sezono.

Kot so za STA povedali v omenjenem turističnem podjetju, ki upravlja s turističnim delom zreške skupine Unior na Rogli in v Zrečah, jim je ob nekaj zaprtjih zaradi državnih odlokov za preprečevanje širjenja okužb uspelo izpeljati 77 smučarskih dni, medtem ko jih običajno med 120 in 135.

Gostili so nekaj več kot 60.000 smučarjev, kar je 60 odstotkov manj kot leto prej v sezoni, ki je bila prav tako zaključena nekaj dni prej kot običajno. Povprečno je tako na Rogli letos smučalo 782 smučarjev dnevno. Kot druga smučišča po Sloveniji so bili zaprti v času novoletnih počitnic in sredi januarja.

Največji obisk so v tej sezoni zabeležili v času zimskih šolskih počitnic v vzhodnem delu države, saj so bili vse do sredine februarja, ko je bilo sproščeno gibanje med regijami, vezani zgolj na smučarje iz savinjske statistične regije.

Rogla je bila odvisna zgolj od enodnevnih slovenskih obiskovalcev. Namestitvene zmogljivosti, ki v običajni zimi sprejemajo okoli tisoč gostov na dan, so bile namreč zaprte. Izjema so bili le gosti na zdraviliškem zdravljenju v Termah Zreče, športniki na pripravah in poslovni gosti.

Kljub zahtevnim pogojem in strogim ukrepom so uspeli izvesti dve mednarodni alpski deskarski tekmovanji na najvišji ravni, in sicer svetovno prvenstvo ter svetovni pokal na začetku marca. Nemoteno so izvajali tudi stacionarno zdraviliško zdravljenje, priprave v “mehurčku” so omogočili tudi nekaterim slovenskim in tujim športnikom, tako da so od januarja do marca v primerjavi z istim obdobjem lani realizirali 15 odstotkov nočitev.

V poletni sezoni bodo posebno pozornost namenjali vsebini in kakovosti ponudbe na način, ki bo obiskovalcem omogočal varno preživljanje prostega časa na svežem zraku ob doživljajski ponudbi za družine, programih, ki temeljijo na zdravih, zelenih in aktivnih doživetjih, ter novih kulinaričnih zgodbah.

V preteklih mesecih so čas izkoristili za redna vzdrževalna dela. Med drugim so zaključili delno prenovo hotela Brinje in nekaterih bungalovov, v termah pa so pričeli s sanacijo severne fasade hotela Vital.

Zaradi vseh ukrepov in s tem povezanega pomanjkanja gostov trenutno ukrep subvencioniranja čakanja na delo koristi tri četrtine njihovih sodelavcev. Kot so še povedali v Uniturju, odpuščali niso, nekaterim zaposlenim za določen čas pa v teh razmerah niso podaljšali pogodb.

Source
STA
Back to top button