Uredniški izbor

Na računih upokojencev za dva odstotka višje decembrske pokojnine

Zagotovljena pokojnina zdaj znaša približno 567 evrov

Upokojenci bodo imeli zaradi novoletnih praznikov že danes na svojih računih pokojnino za december, ki pa bo po izredni uskladitvi s 1. decembrom dva odstotka višja.

Sprememba zakona o ukrepih pri plačah v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 in izredni uskladitvi pokojnin je določila, da se izredna uskladitev izvede ne glede na gospodarsko rast. Po besedah generalnega direktorja pokojninskega zavoda Marijana Papeža finančni učinek uskladitve decembra znaša 9,3 milijona evrov, prihodnje leto pa na letni ravni 115 milijonov evrov.

Zagotovljena pokojnina, ki pomeni minimalni znesek za vse z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, po novem znaša približno 567 evrov, kar je dobrih 11 evrov več. Pokojnina v dozdajšnjem znesku denimo 600 evrov pa je po uskladitvi višja za 12 evrov in torej po novem znaša 612 evrov.

Upokojencem z izrednimi uskladitvami vračajo premalo izplačana sredstva zaradi zaostankov pri usklajevanju v letih gospodarske krize. Naslednja uskladitev pa bo redna. V skladu z njo bodo pokojnine s 1. januarjem prihodnje leto višje za 2,5 odstotka.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katere sodijo starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo novembra po podatkih pokojninskega zavoda skupno 625.359. Tri četrtine med njimi je starostnih upokojencev.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button