SlovenijaKultura

Na Ptuju podelili letošnje likovne nagrade ex-tempora

V sklopu 61. ptujskega Kurentovanja, ki letos zaradi epidemije sicer poteka v virtualni obliki, so danes razglasili letošnje zmagovalce mednarodnega likovnega natečaja Ex-tempore, ki jo v času pusta že tradicionalno podeljujejo v najstarejšem slovenskem mestu. Velika nagrada je pripadla avstrijskemu slikarju Albertu Mesnerju za delo Maškerada.

Nagrajencu je ob priznanju pripadlo tudi tisoč evrov denarne nagrade Mestne občine Ptuj, dve odkupni nagradi v višini 550 evrov sta prejela Alojz Burja in Mojca Lovrec Prezelj, nagrada za najbolj izvirnega kurenta pa je letos šla v roke Jerneje Menzinger.

Posebna priznanja strokovne žirije so prejeli slovenski avtorji Lana Kostanjevec, Renato Arnejčič, Tjaša Čuš, Tomaž Plavec in Mirnes Alič, Željko Strelec iz Hrvaške in Kaoru Shibuta iz Japonske, za najboljše otroško delo Jakob Forbici in Loti Štefelin, nagrado Galerije FO.VI v obliki razstave s katalogom pa Maruša Štibelj. Pripravljena je tudi nagrada občinstva, ki bo preko socialnih omrežij stekla v prihodnjem tednu.

Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj Karneval je že tradicionalna likovna nagrada, ki se v času pusta odvija v najstarejšem slovenskem mestu. Do danes, v letih 2003, 2004 in nato vse od leta 2011 je na Ptuj privabila že več kot tisoč likovnih umetnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in drugih držav.

Nagrada, ki predstavlja največji likovni dogodek v okviru Kurentovanja, poteka v organizaciji Kulturno umetniškega društva Art Stays, Mestne občine Ptuj in Zavod za turizem Ptuj. Letos je natečaj seveda potekal v spletni obliki, ko se bodo razmere normalizirale, pa nameravajo na Ptuju organizirati razstavi finalistov v mestni hiši. Do takrat bo razstava dostopna le na spletu.

Letos se je prijavilo 130 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske in Japonske, najboljše pa je izbirala mednarodna strokovna žirija, v kateri so bili akademski slikar Aleksij Kobal, galeristka Sofia Macchi, akademska slikarka in kustosinja Marika Vicari, novinarka Petra Zemljič, akademski slikar in profesor Igor Molin, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Doroteja Kotnik, galerist galerij Fovi in Art Stays Vladimir Forbici.

Kot je povedal umetniški vodja nagrade Ex-Tempora Jernej Forbici, je njihova nagrada postala tradicionalna in vsako leto znova obogati pustno vzdušje najstarejšega slovenskega mesta. Že lani so v čast okrogle 60. obletnice Kurentovanja v mestni galeriji pripravili veliko razstavo preteklih zmagovalcev in zbirke odkupljenih del, ki jo hrani ptujska občina.

“Gre za bogat zaklad raznolikih likovnih pogledov na Kurentovanje in pomembna dodana vrednost karnevalski prestolnici Slovenije,” je še dodal Forbici.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button