SlovenijaGospodarstvo

Na Pošti Slovenije po dogovoru vsem zaposlenim v primeru okužbe polna plača

Pošta Slovenije je z obema reprezentativnima sindikatoma v podjetju, Sindikatom poštnih delavcev in Sindikatom delavcev prometa in zvez, podpisala dogovor o izredni denarni pomoči v višini desetih odstotkov kot razliko do stoodstotnega nadomestila plače za čas izolacije ob obolenju s covidom-19, so danes sporočili iz omenjenega podjetja.

Kot so ob tem poudarili, dogovor predstavlja primer dobre prakse delodajalca, glede na to, da kljub številnim predlogom delodajalskih in sindikalnih organizacij trenutno izplačilo takega nadomestila v protikoronski zakonodaji ni sistemsko rešeno.

Ker je izvor okužbe s koronavirusom praktično nedokazljiv, njihovi zaposleni pa imajo zaradi narave svojega dela večje število stikov s strankami, so se s predstavniki obeh sindikatov dogovorili za sistemsko rešitev na ravni podjetja. Ta bo vsem zaposlenim za čas izolacije, ne glede na to, kje so se okužili, zagotovila primerljiv dohodek, kot če bi delali.

Od začetka letošnjega leta do konca aprila bodo v skladu z dogovorom zaposlenim na Pošti Slovenije in v Invalidskem podjetju Pošte Slovenije, ki bodo v tem času zboleli za covidom-19 in jim bo s strani pristojnih organov odrejena izolacija, izplačali izredno denarno pomoč.

Na ta način bodo na ravni podjetja omilili posledice epidemije za vse zaposlene, ob tem pa se bodo poslovodstvo in sindikata še naprej zavzemali, da bi bila problematika rešena tudi v protikoronski zakonodaji, ki ureja zajezitev posledic epidemije.

K stoodstotnemu poplačilu zaposlenih je konec leta pozval Sindikat poštnih delavcev. Takrat so zagrozili, da če jim vlada in uprava podjetja ne bosta prisluhnila, bodo delavce pozvali k varnemu opravljanju dela, to pa bi pomenilo tudi prenehanje kontaktnega vročanja pisem in pošiljk.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button