Na poslanske klopi prihaja osmi protikoronski zakon

Izredna seja Državnega zbora

DZ bo na izredni seji obravnaval predlog PKP 8, ki prinaša dodatnih 320 milijonov evrov pomoči za blažitev posledic epidemije. Med predvidenimi ukrepi sta tudi podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo in subvencioniranje zvišanja minimalne plače.

Od pojava prvih okužb z novim koronavirusom in prvi razglasitvi epidemije covida-19 v Sloveniji bo kmalu minilo eno leto, še prej bo posledice, kot kaže, blažil že osmi sveženj pomoči, ki ga bo obravnaval DZ- Po predlogu osmega protikoronskega zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 se bo subvencioniranje čakanja na delo, s katerim država pomaga podjetjem že od prve razglasitve epidemije lani spomladi, podaljšalo še najmanj do konca aprila.

Drugi pomembnejši ukrep je subvencioniranje minimalne plače v prvi polovici leta 2021, v drugi polovici pa razbremenitev delodajalcev pri plačilu prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju.

Krizni dodatek v višini 200 evrov bodo prejeli tudi zaposleni, ki ga ob decembrski plači zaradi prejema nagrade za poslovno uspešnost niso. Širi se krog upravičencev do enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov iz sedmega protikoronskega zakona, podaljšuje pomoč potniškemu prometu ter zagotavlja dodatna sredstva Rdečemu križu in Slovenski Karitas.

Ob drugih ukrepih bo osmi protikoronski paket omogočil tudi objavo razpisa za vpis na fakultete. Potem ko vlada prejšnji teden še ni dala soglasja k razpisu za vpis na fakultete v prihodnjem študijskem letu, je odbor DZ-ja za delo na ponedeljkovi seji sledil predlogu opozicije ter odločil, da začasno to soglasje ne bo potrebno.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button